Buma Rotterdam Beats presenteert: ‘25 Jaar Bubbling’ met eregast DJ MOORTJE

DUTCH Only

Uniek jubileum van nationaal dansvloerfenomeen met pionier en nieuwe generatie

In najaar 1988 ontstond in Den Haag het fenomeen bubbling, de trend om de pompende ritmes van dancehall maar ook hiphop en r&b versneld af te spelen. DJ MOORTJE begon er mee. Hij was ontdekker en pionier van een ontwikkeling in de popmuziek die uitgroeide tot een ware internationale rage. Dit najaar, 25 jaar later, viert Buma Rotterdam Beats het jubileum van bubbling met de godfather van het genre zelf. De 50-jarige, nog steeds volop actieve en op dit moment op Curaçao woonachtige DJ Moortje komt als eregast naar Rotterdam om te draaien en te vertellen over zijn dj-stijl die al decennia een inspiratiebron is voor generaties top-dj’s.

Het effect van bubbling is tot de dag van vandaag terug te horen. De versnelde ritmes van bubbling vormen een cruciale bouwsteen van het huidige urban bass & beats-geluid en klinken door in de moderne underground-dance in Nederland en de mainstreampop in de Verenigde Staten en daarbuiten. Nederlandse dance-dj’s en beatmakers die opgroeiden met fenomeen, verwerkten de haperend pulserende ritmes van de bubbling van DJ Moortje in de typische Dutch House-sound die momenteel grote invloed heeft op de internationale popmuziek, en gebruikten het als motor voor moderne bassmuziek.

DJ Moortje zal tijdens BRB by Day, het grotendeels gratis toegankelijke dagprogramma van Buma Rotterdam Beats, in een keynote Q&A praten over de geschiedenis van een van de invloedrijkste in Nederland ontstane muziekstromingen, het voortgaande effect van zijn muziek op de wereldwijde popmuziek, en zijn eigen carrière. Tijdens BRB by Day vindt ook het brede programma Dutch Beats International plaats, dat inzoomt op het internationale succesverhaal van Nederlandse urban bass & beats-producers. Jonge, invloedrijke beatmakers als Boaz van de Beatz, Reverse, Fellow en The Partysquad staan tijdens de vierde editie van Buma Rotterdam Beats ook stil bij de geschiedenis van dit typisch Nederlandse dansvloerfenomeen.

Daarnaast zal grondlegger DJ Moortje tijdens BRB by Day geïnterviewd worden door zijn jonge geestverwant moombahtonpionier Munchi uit Rotterdam, een groot liefhebber van bubbling die de bouwstenen van het fenomeen gebruikte om zelf nieuwe sensationele muziekstijlen te creëren. Naast de prominente aanwezigheid van pionier Moortje tijdens ons dagprogramma, zal hij in de avonduren, tijdens het festivalprogramma, speciaal voor Buma Rotterdam Beats een unieke 25 JAAR BUBBLING-dj-set draaien.

Buma Rotterdam Beats is een combinatie van conferentieprogramma BRB by Day, festivalprogramma BRB by Night en het in de scene hoog aangeschreven State Awards-prijzengala. Buma Rotterdam Beats vindt plaats op 14, 15 en 16 november op diverse locaties in de binnenstad van Rotterdam en wordt georganiseerd door Stichting Rotterdam Beats. Acts die komen optreden tijdens ons avondprogramma, zijn onder meer: Hiatus Kaiyote, Quadron, Mount Kimbie, Mr. Probz, Snakehips, Kyle Hall, Zebra Katz, Rockie Fresh, Oddisee, Black Milk, Watsky, WAX, Gorgon City, Roses Gabor, Black Coffee, Dream Koala, Boaz van de Beatz presents Nouveau Riche Music, Ryan Hemsworth, Camo & Krooked en vele anderen. Voor festivalpasse-partouttickets, uitgebreide informatie over festival en conferentie, ook over de succesvolle vorige edities, kijk op onze website: www.beats.nl

http://www.youtube.com/watch?v=hb-AKwWnKMs


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*