Damian Marley & NAS Brengen hun unieke sound naar Paradiso (NL)

Op maandag 11 april 2011 zullen Damian Marley & Nas optreden in het Amsterdamse Paradiso. Dit duo heeft onlangs gezamenlijk een plaat (Distant Relatives) en single (As We Enter) uitgebracht en tourt nu langs de grootste Europese festivals en popzalen. De voorverkoop van dit concert is van start gegaan.

Damian Marley & Nas hebben samen een album uitgebracht ‘Distant Relatives´ voorafgegaan door de single ‘As We Enter’. Momenteel is dit duo aan het touren ter promotie van het album. In juli speelden ze op het North Sea Jazz Festival in Ahoy. Een nieuw bezoek aan Nederlandse bodem is een logisch gevolg van de overweldigende reacties op het optreden in Rotterdam.

“ Het album ‘Distant Relatives’ staat voor Afrika. Als we het hebben over distant relatives (verre verwanten) praten we over familie”, aldus Nas. “Vele albums die bedoeld zijn voor goede doelen komen saai over”, zegt Damian. Met dit album gaan de rapper en reggaeartiest ten strijde tegen armoede en racisme in Afrika. Ze spreken met dit album voor degenen die zelf niet hun stem kunnen laten horen. De opbrengsten van dit album gaan naar een gelijknamig project in Afrika waarmee er scholen gebouwd worden in Congo.

Damian & Nas wilden geen plaat uitbrengen in hun gebruikelijke stijl. Ze hebben daarom een middenweg gevonden die zich laat omschrijven als een natuurlijke samenkomst van hiphop en reggae. Het album heeft de kenmerkende sound te danken aan de combinatie van een live band en studioproductie. De Afrikaanse live band heeft eerst alle muziek ingespeeld waarna Damian & zijn broer Stephen Marley de eindproductie van de plaat hebben verzorgd.

De samenwerking tussen Damian en Nas is tot stand gekomen nadat ze eerder hebben samengewerkt aan het nummer ‘Road to Zion’ en Damian’s plaat ‘Welcome to Jamrock’. Deze twee artiesten hebben afzonderlijk van elkaar een imposant CV opgebouwd. Damian Marley heeft met zijn album en gelijknamige single ‘Welcome to Jamrock’ een grammy gewonnen in de categorie Best Reggae Album en Best Urban/Alternative Performance. De muziek van Nas staat al jaren garant voor kwaliteitshiphop. Met zijn debuutalbum ‘Illmatic’ heeft hij volgens critici één van de beste hiphopalbums aller tijden uitgebracht. Verschillende albums en hitsingles hierna zorgden er voor dat Nas al jarenlang een relevante speler binnen de hiphopstroming is. Dit gelegenheidsduo bundelt hun muzikale krachten en talenten in een unieke samenwerking met een geheel eigen sound die zij op 11 april ten gehore zullen brengen in poppodium Paradiso te Amsterdam.

Over Damian Marley
Damian Marley (Kingston, 21 juli 1978) is een Jamaicaanse Reggae-artiest. Hij is een zoon van de Reggae-legende Bob Marley en van Cindy Breakspeare. Hij is beter bekend als Damian Junior Gong Marley. Zijn vader, de Reggae-legende Bob Marley zou drie jaar na zijn geboorte sterven aan ernstige kanker. Hij hield ervan om met zijn broer Stephen een beetje te jammen, vroeger thuis. Stephen is tegenwoordig ook een bekend zanger. Op zijn 13e, in 1991, begint hij met optreden voor publiek. Hij blijkt al vroeg veel talent te hebben, ook al staat hij wel in de schaduw van zijn bekende vader. In 1995 krijgt, op zijn 17e een contract bij zijn vaders platenmaatschappij: Tuff Gong. In 1996 komt zijn debuutalbum Mr. Marley uit. Het weet in eerste instantie niet aan te slaan, maar dat is niet aan de verkoopcijfers te zien. In 2001 komt het album Educated Fools uit. Het album wordt zeer slecht gezien, en had dan ook geen enkel succes. Dit was een grote tegenslag voor de toen pas 21-jarige Damian. In 2002 komt het succesvolle Halfway Tree uit. Hij wint hiermee een Grammy, voor het beste Reggae-album. Hij is echter nog niet wereldberoemd. Zijn broers Stephen, Ziggy en Ky-Mani zijn al doorgebroken, en het lijkt erop dat Damian’s carrière in de soep loopt. In 2004 staat hij in vele kranten, na een concert in Nederland. Hij zou eindelijk een van de broertjes Marley kunnen zijn die niet alleen maar dingen van zijn vader nadoet. Maar in het concert daar op speelt hij toch een aantal van Bob’s liedjes, zoals Could You Be Loved. Damian komt met een nieuw album in 2005: Welcome to Jamrock. Hij werkt hierop onder andere samen met Nas, Bobby Brown en zijn broer Stephen, inmiddels naast broer ook muziekpartner. De eerste single Welcome To Jamrock wordt een kleine hit in Nederland, maar in andere landen wordt het een top-10 hit. Het nummer wordt ook gebruikt in een aantal computerspellen zoals FIFA 06 en Need for Speed: Most Wanted. Vervolgens komt er nog een reeks singles uit: The Master Has Come Back (geen hit), Beautiful(met Bobby Brown), in het buitenland een grote hit, Road To Zion (met Nas) een grote hit en nog meer kleine hits. Hij brengt ook nog het nummer Something for you uit wat in het voetbalspel FIFA 09 wordt gebruikt.

Damian woont tegenwoordig in Miami, net zoals zijn broer Stephen. Hij heeft een vriendin en een zoon. Hij is, net zoals zijn vader en zijn broers, aanhanger van het Rastafari geloof. Hij is hiermee opgevoed. Vanwege dit geloof mag hij dan ook niets aan zijn haar doen en mag deze ook niet geknipt worden. Hij toert veel, maar als hij dat niet doet, komt hij ook graag in Kingston. Damian heeft hier ook een huis staan. In 2010 kwam Damian Marley uit met het album Distant Relatives dit album heeft hij samen gemaakt met rapper Nas. Dit album staat voor het moederland Afrika. Met dit album roepen ze uit naar hulp van anderen om dit land op te bouwen.

Over Nas
De rapper Nasir bin Olu Dara Jones, oftewel Nas, is niet meer weg te denken uit de rapwereld. In 1994 maakt hij zijn debuut met het album ‘Illmatic’, bestempeld tot één van de beste hiphopalbums aller tijden. In Nederland wordt Nas pas twee jaar later bekend als hij samen met Lauryn Hill een grote hit scoort met zijn single ‘If I Ruled the World’. Nas groeit op in de achterstandwijk Queens in New York. Hij wordt omringd door criminelen en hij leeft in armoede. Het zou dus niet verwonderlijk zijn als hij op het slechte pad zou raken, maar gelukkig heeft zijn liefde voor muziek hem gered. In het begin van zijn rapcarrière maakt hij vooral rauwe underground hiphop, maar vanaf 1996 gaat hij het commerciële pad op. Nas wordt bekend bij het grote publiek, maar de hiphopcritici zijn minder blij met zijn commerciëlere uitstapje. Toch gaat Nas door met het maken van toegankelijke hiphopmuziek. In 1997 sloot hij zich aan bij The Firm, een hiphopproject met Foxy Brown, AZ en Nature. The Firm brengt een album uit en scoort een hit met ‘Firm Biz’, maar gaan daarna alweer uit elkaar. Nas staat er dus weer alleen voor, maar niet voor lang. De rapper werkt samen met grote namen uit de hiphopwereld zoals Timbaland, P.Diddy en regisseur Hype Williams. Toch is Nas niet met iedereen in de hiphopwereld even goed bevriend. Zijn grootste rivaal is Jay-Z. De twee rappers waren eerst vrienden maar wilden allebei succesvoller zijn dan de ander en dat botst. De ‘disstracks’ vliegen over en weer, maar in 2005 besluiten ze om de ruzie bij te leggen. In oktober van dat jaar staan ze zelfs samen op het podium. Jay-Z en Nas rapten samen het nummer ‘Dead Presidents’ tijdens een van Jay-Z’s concerten. Ze duiken zelfs samen de studio in om het nummer ‘Black Republican’ op te nemen. Dit nummer is te horen op ‘Hip Hop is Dead,

In Nederland wordt Nas vooral bekend door ‘If I Ruled the World’ en hij groeit uit tot een van de populairste buitenlandse rappers. Nas scoort hits met onder andere ‘Hate Me Now’, ‘Did You Ever Think’ en ‘Got Urself a Gun’. In 2002 werkt hij samen met de Nederlandse Brainpower aan het nummer ‘One Mic’. Daarna horen we een tijd lang niks meer van Nas, maar in 2007 kwam hij ijzersterk terug met zijn provocerende album ‘Hiphop Is Dead’. De gelijknamige eerste single van het album was gelijk weer een megahit. Untitled is het laatste uitgebrachte solo album van Nas. Aanvankelijk wilde hij dit album ‘Nigger’ noemen, maar als gevolg van de vele kritieken heeft Nas besloten het album geen naam te geven. Na de scheiding van Nas en zijn ex-vrouw Kelis in mei 2010 kwam het album Distant Relatives uit. Dit album is in samenwerking met reggae artiest Damian Marley zoon van Bob Marley.

Damian Marley & Nas zullen hun album ‘Distant Relatives’ onder begeleiding van een live band ten gehore brengen op 11 april in Paradiso te Amsterdam. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via Ticket Service en alle bekende verkoopadressen.

Damian Marley & Nas

Maandag 11 april 2011
Paradiso , Amsterdam
Deuren open: 19.00 uur
Aanvang: 20.30 uur
Entree: € 42,50

Meer informatie:
www.1stpriority.nl


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*