Interview: Alpha Blondy (in Dutch)

In samenwerking met Orson Bloedveld, oprichter van FeeltheAfterbeat een interview met Alpha Blondy, de grootste afrikaanse reggae artiest geboren op 1 januari 1953 in Dombokro (Ivoorkust). Orson sprak met hem vorige week voor zijn optreden in Paradiso Amsterdam en wilde dit interview graag delen met WorldAReggae.com.

Wat vond u het opmerkelijkste nieuws van de afgelopen week/maand?

Het einde van de oorlog in de “Afric Coast”. Dat is het aller mooiste nieuws, waar ik al lang op heb gewacht. God heeft geholpen om deze oorlog te stoppen. Maar natuurlijk ook  het nieuws dat mijn nieuwe album uitkwam “vision”.

U zei: dat goede reggae muziek, niet teveel over ganja mag gaan. Waarom vind u dat?

Veel europese muzikanten maken muziek over goede wijn. zoals de Ieren die zingen over whiskey en hiermee de muziek genre een logo geven. Het gaat in de muziek om de boodschap vanuit jezelf die je in de muziek legt. Een kenmerk als Ganja in de reggae muziek, mag geen boodschap worden om verder te kunnen komen met je muziek.

Welk gevoel wilt uw overdragen aan het publiek?

Laat me je iets vertellen: Je hebt muzikanten die niet de waarheid spreken in hun muziek.

Dit op instrumentaal gebied en op de teksten. Alle inspiratie die ik heb gekregen komt van god vandaan. God creëerde de kunst waarmee ik mijn muziek kan schrijven. God weet waar de mensen van houden, dus de dingen die ik van gods aard heb gemaakt, daar kan ik de mensen mee plezieren.

Heeft u dan ook een bepaalde plek, waar u het fijnst vind om teksten te schrijven?

Overal om je heen, vind je inspiratie om te schrijven. “Alpha Blondy kijkt uit het raam en wijst aan”

Kinderen die spelen, een verlieft stel op een bankje, dat meisje daar tegenover die alleen zit, een zwerver die in het gras onder de zon ligt. Je ziet het: in één keer naar buiten kijken vind je al vier hele mooie songs.

Waarom schreef u een nummer over de journalist die werd vermoord: Norbert Zongo?

In het begin van dat liedje zeg ik: Mijn vriend onder de maanlicht. Ik vraag in dit liedje gerechtigheid van god. Voor alle journalisten die vermoord worden door de overheid omdat het recht van spreken, door hun word afgepakt op deze brute wijzen. Het nummer wilt eigenlijk vertellen: De democratie van de sterkere, is het beste. In mijn song heb ik hier een soort van grapje over gemaakt. Men van de overheid die macht niet aan kunnen en vervangen door woede noem ik democratuur. Het beheren van een democratie maar uitvoeren van een verborgen dictatuur.

U heeft een behoorlijke diverse muziek smaak. Kunnen wij de inspiratie uit andere genres ook terug horen in uw muziek?

Ja juist! Toen ik nog op de middelbare school zat, had ik een rock-and-roll band. Wij speelden covers van Otis Redding tot aan Led zeppelin. Dat is de cultuur in mijn huidige muziek ook. Ik hou van de rock gitaar in mijn muziek, de teksten uit de oude soul en de Afrikaanse volks percussie. Reggae gaat veel verder dan een gitaar die chop chop doet en dat is wat ik de mensen graag wil laten horen.

Is dit ook wat wij terug horen in uw nieuwe album: vision?

Jazeker, de cultuur in die muziek is heel erg gemengd.

Waar staat vision precies voor dan?

Ik heb altijd een innerlijke visie. Één daarvan is dat de politiek de zorg van mensen vergeten.

De rechten voor mensen word altijd op derde plaats gezet. De zorg voor mensen word bepaald aan hand van geld en macht. Het zou zo moeten zijn dat de mens op eerste plaats staat om daarmee nader de welvaart op te lossen. Geld zou moeten worden gebruikt door mensen, maar mensen worden nu gebruikt door geld.

Wat is uw mening over de mainstream media?

Ik ben er gek op! Als mensen geen geld hebben of niet zijn opgevoed met muziek kopen. Dan kunnen zij mijn muziek op het youtube vinden en daarvan genieten. Waarom andere artiesten daar zo vel op zijn is ook terecht. Maar dit is de schuld van de labels die te weinig  aan promotie deden. Zo bleef de promotie altijd binnen de lijntjes van hun land. Nu gaat muzie via youtube automatisch de hele wereld over. Dat is toch het mooiste wat er is?

Wat wilde u als kind later heel graag worden?

Muzikant en dat is voor mij tot heden nog steeds een onverwerkbaar iets. Ik voel mij nog steeds van het eerste moment dat ik wereld wijdt doorbrak, alsof het nieuw blijft. Alles is een geschenk van god geweest. Deze band the solar system, de mooie bus waar in mee tour, een goede manager, drie mooie zangeressen en de wereld over rijden waardoor ik mij kan mixen met culturen.

Muzikant zijn was mijn enige mogelijkheid ergens succes vol mee te worden. Dat was ik nooit geworden als ik advocaat zou zijn geweest.

SOON COME IN ENGLISH LANGUAGE

Check de nieuwe website van Orson Bloedveld, Feeltheafterbeat voor een ruime kijk in de Authentic Jamaican Music keuken, leuke videos, events data en nieuws… Ga nu snel naar Feel The Afterbeat

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*