Interview: Brainpower (NL)

1. Brainpower en reggae music. Een combinatie die voor veel mensen zeer verrassend is. Hoe ben jij op het idee gekomen om een reggae – dubalbum te maken?
Ik wilde altijd al iets met reggae doen en tijdens mijn reis naar Jamaica is de beslissing definitef genomen om dat te gaan doen.

2. Het album Dub & Dwars is een paar maanden geleden uitgekomen. Hoe omschrijf je dit album? ‘Heropgenomen reggae versies van Brainpower klassiekers’ haha…. Het is een zijproject dat natuurlijke wijze is ontstaan en iets waar ik erg trots op ben en blij mee ben. Ik vind het een goed geslaagd mini-album en een bijzondere uitstap.

3. Er staan op het album bijna alleen maar bekende tracks van jou in een nieuw jasje. Waarom heb je gekozen om jou hits te gaan restylen i.p.v. nieuwe tracks te gaan maken?
Dat is juist het concept. Dub plates zijn van origine niet wat ze vandaag de dag in de volksmond zijn, namelijk in principe gepersonificeerde versies van bekende tracks van artiesten.  Ik was gefascineerd door het continue hergebruik van ritmes en tekst in de Jamaicaanse muziek en wilde daar iets mee doen, het hele proces ging heel natuurlijk….zeg maar Brainpower dub plates….Dub & Dwars!

4. Je hebt intensief samengewerkt met Black Star Foundation. Hoe verliep deze samenwerking?
Goed. Ik ben er via een oude vriend van me terecht gekomen en we hebben mooie dingen gedaan. Het zijn echte liefhebbers dus dat is extra fijn.

5. Voor de riddims op het album is producer Asher E. druk bezig geweest en het resultaat mag er wezen. Vrijwel alle nummers zijn voorzien van een echt roots reggae riddim wat heerlijk overkomt op de luisteraar. Wat vind je zelf van het resultaat en was het moeilijk om je eigen teksten op de reggae riddims te zingen?
Asher E. is geweldig! Het openemen ging heerlijk natuurlijk. Kijk, een plaat opnemen is altijd hard werk, je neemt niet zomaar een goede plaat op, maar het voelde heel goed en natuurlijk. Ook de mixen hebben we tot in de puntjes verzorgd, we hebben het echt samen geproduceerd. Ik speel zelfs melodica hier en daar en doe wat percussie en Asher is een goed engineer. Hij doet veel dingen in het buitenland. en ik wil zeker meer met hem doen.

6. Hoe is het om live op te treden met de Poorman Friend Band i.p.v. optredens dat je normaal doet als je hip-hop optredens geeft?
Ik heb zo’n 20 jaar live-ervaring en vaak en veel met bands gespeeld, dus oor mij is er niet zoveel verschil. Het ging lekker!

7. Je bent afgelopen januari naar Jamaica geweest. Wat kan je mij over deze reis vertellen?
Was heel bijzonder. Reggae is in zeker zin de vader van Hip Hop dus voor mij vielen er veel dingen samen en voelde het leerzaam maar ook wel weer als bekend gebied. er hangt daar en intense spirit die een uniek sfeer heeft die ik nergens anders op aarde op die manier heb gevoeld.

8. Je bent daar ook naar het Bob Marley mausoleum geweest in Nine Miles. Hoe was deze ervaring?
Spiritueel. Mooi. Ik stond op een geven moment tussen zijn geboorteplaats en laatste rustplaats. Een meter naar links het mausoleum, een meter naar rechts het huisje waar hij geboren is. En dat het uitzicht over de bergen en het enorme groen van Nine Mile…….Als je daar staat begrijp je het nummer ‘Natural Mystic’ opeens nog net even intenser. En uiteraard de steen waarop hij zat terwijl hij muziek schreef. De foto die daar genomen is door Black Star Foundation is uiteindelijk in de platenhoes belandt.

9. Je hebt inmiddels goede contacten met een grote man uit de reggae, Yellowman. Hoe ben je met hem in contact gekomen en heb je al samengewerkt?
Of ben je dat nog in de toekomst van plan? Black Star heeft me met hem opgehoekt en het klikte heel goed. Ik heb met Yellowman opgetreden in Jamaica en dat was echt a dream come true. We hebben zeker plannen opstapel voor de toekomst!

10. Normaal gesproken ben je de man van de Hip-Hop maar kunnen we in de toekomst meer reggae/ dub verwachten van je?
Sluit ik zeker niet uit, er zijn al opnames gemaakt! Stay Tuned! Mijn Engelstalige album is nu echt bijna helemaal af.

11. Luister je zelf veel reggae muziek? En zo ja, wie zijn jou favorieten?
Jazeker, teveel om op te noemn maar favoriet is naast BOB THE KING, ook Damian en Stephen Marley, Yellowman, veel 80s producties van King Jammy’s, maar ook ben ook groot Black Uhuru fan, vrijwel alles van Sly & Robbie, Alpha Blondy, Steel Pulse, Pablo Moses, Augustus Pablo, Pablo Gad, etc. etc. etc…

‘Reggae heeft een helende kracht en it will never stop….!!’


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*