Interview met Fullanny (NL)

Sander Nesta heeft een exclusief interview met een reggae sensatie uit Rotterdam, Fullanny gehad en dat kan je hieronder lezen

Allereerst vroeg ik Fullanny (Orlando Gambier) wie hij is en waar hij vandaan komt. Fullanny is een 26- jarige reggae artiest die geboren en opgegroeid is in Rotterdam. Zijn ouders komen uit Suriname en natuurlijk heeft ook Fullanny daar veel invloeden uit mee gekregen. Al op jonge leeftijd kwam Fullanny met muziek in aanraking. Zijn vader luisterde altijd al naar reggae en surinaams muziek en zelf speelde hij al vanaf zijn 15de Surinaams volksmuziek.

Ik vroeg me af waarom hij eigenlijk Fullanny als artiesten naam gebruikt en hier zei hij het volgende op ‘’ Mijn moeder noemde me vroeger altijd Lanny en toen ik in contact kwam met een paar Ghaneze artiesten vertelden ze mij dat lanny veel lijkt op Fullanny wat een van de grootse Afrikaanse stammen is. Ze legden me uit wat Fullanny betekende en zo ben ik mij gaan verdiepen in hun cultuur en geschiedenis en ben ik die naam als artiest gaan gebruiken’’.

Ik ben altijd benieuwd waar artiesten hun inspiratie vandaan halen en Fullanny vertelden mij daar het volgende over; ”Ik haal mijn inspiratie uit alle dagelijkse dingen die ik en mensen om mij heen mee maken”. Zijn grote voorbeelden zijn H.I.M. Selassie, Marcus Garvey, Peter Tosh, Kwakoe en alle andere mensen die strijden voor Equal Rights and Justice zoals Peter Tosh daar ooit een liedje over schreef. Over H.i.M. Selassie zegt hij” Hij is voor mij echt The Most High dankzij zijn toespraak in 1930 in Geneve zijn er tegenwoordig veel mensenrechten organisaties zoals Amnesty International”. ”Bob Marley zingt hier ook over in zijn nummer War’’. Ook heeft hij enorm veel bewondering voor Surinaamse freedom Fighters zoals Kwakoe.’’ Vooral wat hun betekent hebben in de Surinaamse geschiedenis’’.

Wat wil je de mensen overbrengen met jou muziek?
Love, peace, equal rights and justice . Vooral Peace is een boodschap die vaak in zijn songs te horen is. Hij wil met zijn muziek vooral een steentje bijdragen aan World peace. Over Love heeft hij ook een mening, hij gelooft dat je met liefde alles overwint. Met love in je hart en je positieve manier van leven kan je alles overtreffen. Ook dit probeert hij in zijn nummers altijd te benadrukken.

Fullanny heeft net zijn debuut (preview) album uitgebracht ”From Africa to Surinam” en hierover vertelt hij mij het volgende ”From africa to surinam is a preview album met 11 tracks waarvan 2 surinamse tracks. Het zijn revelution tunes met een duidelijke boodschap’’. De love, peace, equal rights and justice staan op dit album ook centraal‘’.

Wat kunnen we in de toekomst nou eigenlijk verwachten van Fullanny?
More words, more power and more sound.

Je hebt de afgelopen 2 jaar al op verschillende grote festivals opgetreden. Zo heb je op Sunsplash Jamaican festival in Amsterdam op vele reggae fans een goede indruk achter gelaten, heb je op Reggae Geel een erg goede show gegeven en ook heb je al op het Dunya Festival en Metropolis gestaan. Hoe voelt dit nou?
“ Dit voelt natuurlijk erg goed en je krijgt er veel energie van “

Je werkt vaak met The House of Lalibella band, Wat zijn dat nou voor jongens en hoe ben je met ze in contact gekomen?
“The house of Lalibella band is mijn standaard huisband, we zijn net als een familie. Jah heeft ons bij elkaar gebracht’’

Nederland is qua reggae/dancehall volgens mij nog nooit zo booming geweest als dat het nu is. Op dit moment komen er steeds meer Nederlands/Surinaamse reggae artiesten in de scene die heel wat in zich hebben en goede tunes uitbrengen Kijk alleen al naar het lijstje Fullanny, Smiley, Ziggi, Benaiisa, K-Wida, Kalibwoy, Maikal X, Friction, Barka Moeri . Hoe komt dat volgens jou? En wat vind je ervan? ”Talent is er altijd al geweest en goede Nederlandse reggae artiesten zijn er voor zo ver ik weet altijd al.
”Niet zoveel als nu maar ze zijn er altijd al geweest kijk maar naar Ruud Gullit dat vond ik toch wel een goede artiest!! En wie ik er boven uit zie schieten……een ieder heeft zo zijn stijl voor elk wat wils toch dus daar is moeilijk antwoord op te geven’’

Heb je nog een boodschap aan de bezoekers van jahlove.web-log?
”Do good and good will follow you,Jah works manifest”.

Voor live opnamens van Fullanny die ik gemaakt heb klik je hier.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*