Interview met Kalibwoy (NL)

Deze week heb ik een interview afgenomen met de amsterdamse Dancehall artiest KaliBwoy. Check it out en lees hieronder het hele interview.

1.KaliBwoy, vertel me, wie ben je en waar kom je vandaan?
kalibwoy is een trotse jonge vader die woont in Amsterdam, die hard werkt aan zijn muziekcarriere om een succesvol muzikant te worden en die de nederlandse reggae-dancehall scene naar the next level wil pushen.

2.Je komt uit Suriname toch? Hoe denk je dat het komt dat merendeels van de (opkomende) reggae/ dancehall artiesten van dit moment vooral uit de caribbean en Suriname komen?
Weetje wat het is Sander, het is gewoon iets wat in ons systeem zit. Wij van de carribean kunnen onszelf heel goed herkennen in de reggae and dancehall culture en het is natuurlijk ook de tijd voor rebelmusic in deze tijd wat we leven en een ieder wil ze stem laten horen.

3.Hoe ben je in aanraking gekomen met muziek, en dan in bijzonder met Dancehall Music.
Ik ben altijd een muziek liefhebber geweest from mi born en ik heb dancehall altijd om me heen gehad via familieleden en me oudere vrienden. Ik ben gewoon echt uit het niets begonnen met muziek niemand had het ook in me gezocht of verwacht. Het moest gewoon zo zijn dat ik in de muziek bussines terecht kwam. Ik zeg altijd toeval bestaat niet alles is destiny en blijkbaar is muziek mijn destiny.

4.De populariteit van Reggae/ dancehall muziek is de laatste jaren weer flink aan het groeien. Hoe denk jij een bijdrage te kunnen leveren om het nog populairder te maken?
Simpel door heel hard te werken en goede muziek te maken en the unity te brengen voor de nederlandse reggae dancehall scene want zoals mij zijn er nog vele andere die gewoon guidance nodig hebben want geloof me, wij (reggae-dancehall artiesten) hier in nederland zijn gewoon 1 van de beste in europa en door het bij elkaar te brengen en goed samen te werken met elkaar en respect te hebben kunnen we de beste worden en dancehall naar een hoger level brengen!

5.Hoe kijk jij tegen de hedendaagse dancehall muziek en de inhoud daarvan ten opzichte van het ‘’originele’’ dancehall van vroeger? / Hoe zie jij de scene op dit moment?
Nou ik moet eerlijk zeggen soms mis ik bij de hedendaagse dancehall wel die old school vibe weetje maar ik vind dat je kan niet blijven hangen en muziek verder ontwikkeld moet worden. De tijd tikt door en niets zal hetzelfde zijn over 20 jaar. Dan zal het weer een andere vibe hebben. Ik denk dat de hedendaagse dancehall wel meer creatiever omgaat met de flows van hun lyrics in vergelijking met vroeger. Toen had je 5 verschillende artiesten die de same lyrical flow op een riddim zongen. Nu is dat anders maar ik weet het niet, ik hou van beiden dancehall stylen. Ik denk dat de hedendaagse dancehall wel een beetje te arrogant is t.o.v. de old-school dancehall. Net alsof het er nooit is geweest en dat hun de grondleggers zijn. We moeten juist nooit vergeten dat de legendarische artiesten de grondleggers zijn van waar wij nu mee bezig zijn.

6.En als je kijkt naar de Nederlandse reggae/dancehall artiesten? Wat vind je daarvan?
Sander ik ga je eerlijk zeggen, er loopt veel talent rond die nog niet veel mensen kennen en die het echt ver kunnen gaan schoppen. Het belangrijkste is dat ze blijven leren en hard blijven werken dan komt het goed. Ik, KaliBwoy is er voor iedereen en wil iedereen daarbij helpen.

7.De populariteit in Jamaica voor dancehall muziek ligt veel hoger als dat in Europa zo is! Europa is toch meer het reggae wat vooral populair is. Hoe komt dat volgens jou?
Ik denk omdat veel mensen in Europa het moeilijk vinden om de teksten te begrijpen en dan val ik weer weer terug op de old school-new school thing. De oldschool was meer rust en de flows waren meer easzy dus een shabba Ranks, Supercat, Ninja Man en Red Fox kon je toch nog wel verstaan. De hedendaagse dancehall is voor veel mensen denk ik te wild en onverstaanbaar wat ik jammer vind maar het groeit Sander, het groeit dus ik denk ook dat als er meer dancehall artiesten met goeie kwaliteit uit europa naar buiten komen dat het ook gaat groeien. Dat moet vast en zeker goed komen.

8.De laatste anderhalf jaar stond in de Dancehall scene toch wel in het teken van de Gaza/Gully war tussen Vybz Kartel en Mavado. Dit bracht veel harde tunes op de markt maar ook veel negatieve publiciteit door het geweld, agressie en strijd in al deze songs. Wat vind je hiervan? En dat er vaak zo negatief over dancehall gepraat word?
Nou ik heb er eerlijk gezegd wel van genoten die gully en gaza clashes. Bij dancehall hoor gewoon clashes en het is een mediahype geworden en de politiek in Jamaica voelden zich bedreigt en daarom moesten ze het cutten. Maar helaas blijven sommige mensen negatief praten over dancehall omdat het ghetto music is. Laat ze maar praten we hebben ze niet nodig als wij (dancehall/reggae scene) samen werken komt het allemaal goed.

9.Je bent het afgelopen jaar ook veel actief geweest als host bij festivals en bij JAMROCK SOUND. Hoe is het om samen te werken met deze goede dj’s? En hoe voelt het nou om de crowd/ bezoekers van een Jamrock fissa helemaal los te zien gaan als jullie de nieuwste en meest strakke tunes draaien?
Het is echt een geweldige ervaring om met deze dj´s en mc een team te kunnen vormen. Ik heb zowel muzikaal als zakelijk veel van deze gasten kunnen leren en leer nog steeds. Jamrock staat on top met dancehall feesten en om daar een deel van uit te maken is alll good man. Er is niet lekkerder dan mensen zien genieten op de tunes die we pushen. Daar doen we het allemaal voor.

10.Waar haal jij je inspiratie en invloeden vandaan? En wie zijn jou grote muziek helden?
Mijn inspiratie haal ik uit het leven en iedereen om me heen. Over mijn helden, tja dat zijn er zoveel maar om even een kort lijste te maken: Sizzla, Bob Marley, Vybz Kartel, Otis Reading, Tupac Amaru Shakur, Hanz Zimmer en nog veel meer.

11.Hoe denk jij jezelf te onderscheiden ten opzichte van de andere jonge opkomende dancehall artiesten van het moment?
Ik probeer net een stapje harder te werken als de rest en probeer ook iedereen te helpen zodat we samen groot worden. Doordat ik veel verschillende stylen beheers en je nooit weet hoe ik een riddim aanpak denk ik dat ik me daar het meest onderscheid.

12.Waar staat KaliBwoy over 5 jaar?
Over 5 jaar ben ik hopelijk op internationale level erkent als een dancehall-reggae artiest. Dan geef ik veel concerten en feesten, workshops en ben ik nog even hard aan het werk zoals altijd voor de reggae en dancehall scene

13.Je hebt al meerdere mixtapes uitgebracht maar wanneer kunnen we je eerste echte album verwachten?
Een album, ik weet het echt nog niet Sander. Ik doe niet aan deadlines en werk niet te haastig maar ik denk dat 2011 het jaar is dat ik rijp genoeg ben voor een album, Zoiezo komt er dit jaar nog een mixtape en een EP van mij uit. Hou me dus in de gaten en je ziet het vanzelf.

14.Is er verder nog iets wat iedereen van KaliBwoy moet weten?
Ja zeker, ik bedankt iedereen voor het supporten van dancehall / reggae music en blijf me allemaal in de gaten houden. Ik heb hier een paar links waar jullie me kunnen vinden:

www.dutchyard.com
www.jamrock-online.com
www.myspace.com/kalibwoy1
www.myspace.com/dj_mba
www.twitter.com/dj_mba
www.twitter.com/kalibwoy
www.hi5.com/kalibwoy
www.facebook.com/kalibwoy


1 Comments on this post

  1. Goede interview , ik denk alleen dat Kalibwoy de war tussen gully en gaza onderschat..
    Kleine kinderen schieten opelkaar enshit..

    Kevz / Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*