Interview met Maikal X (NL)

1.Voor de mensen die Maikal X nog niet kennen, wie is Maikal X ? Maikal X is geboren in NL van Caribbische afkomst, sommige kennen me ook als ShyRock of RollaRock.

2.Veel hip-hop / reggae fans herkennen je natuurlijk van de populaire groep Postmen. In hoeverre heeft het succes en ervaring die je in de periode van Postmen heb opgedaan, je gebracht als de artiest die je nu bent? Postmen is een heel belangrijk deel van me leven geweest, het heeft me gigantisch veel geleerd. Vooral omdat ik me daar als zanger ontwikkeld heb, en daar naast heb ik geleerd om shows te doen. Voor Postmen deed ik al dingen met bands zoals Gotcha maar dat was op de achtergrond. Met Postmen stonden we op de voorgrond dus dat was een hele andere beleving dus al die ervaring neem ik allemaal mee met wat ik nu doe.

3.Je bent vorig jaar van naam veranderd. Shy Rock werd Maikal X. Vanwaar deze naam verandering en waar staat de X voor? ShyRock is de de naam die ik al als klein kind kreeg vanuit me HipHop achtergrond maar naarmate ik ouder word wil ik me eigen naam gebruiken. X staat voor Shyrock en ook RollaRock maar ook de gedachte gang van Malcom en mijn generatie.

4.Je moeder komt van Curacao en je vader van Guyana. Je hebt dus vanaf jongs af aan al caribbische invloeden mee gekregen. Denk je dat dit van invloed is geweest op de artiest die je nu bent? Ja, zwaar vooral m’n vaders kant, omdat ik als kind veel in London kwam vanwege familie en daar kwam ik als klein kind al in aanraking met Reggae. Ook omdat 2 ooms van me in de jaren tachtig werkte voor Steel Pulse. Maar ook omdat mijn vader in de CBS records fabriek werkte.

5.In 2009 kwam je als Maikal X met je eerste grote hit “the best in You”. Dit nummer is wereldwijd een groot succes geworden en is zelfs op het album Strictly the best vol. 40 van de bekendste Jamaicaanse Label VP Records gekomen. Wat voor invloed heeft dit nummer op je gehad? Best in You heeft de deur geopend voor Maikal X, it did speed up the process LOL mede dankzij Mr Rude. Hij hoorde de kracht van Best in You voordat ik het hoorde. De invloed die het op mij had was meer de reactie van mensen, ik heb het geschreven zoals ik veel dingen schrijf maar had niet gelijk door dat ik iets heel dope had totdat ik de reactie zag van mensen.

6.Zo werd je o.a. gebeld door een van de beste Jamaicaanse riddim makers Don Corleon! Wat kan je over deze ervaring vertellen? En hoe was het om het nummer “Bare with Me” op te nemen met deze grote producer? Dat was een gruwelijke boost maar ook zoiets van WOW ik begin net en heb nu al zo’n grote producer aan de lijn…… a lifetime experience, call it that. We hebben het via internet gedaan waarna ik hem daarna alsnog heb ontmoet. Big UP DON anywhere him deh

7.Dan over je nieuwe album, Genesis. Hier staan naast de twee eerder genoemde hits ook weer veel andere sterke nummers op. Wat kan je me over dit album vertellen en hoe ben je op de naam Genesis gekomen en waar staat dit voor? Genesis staat voor het begin en dat is ook precies wat het is, Maikal X begint hier. Het album is een eerlijke plaat with some sweet reggae songs geproduceerd door mij en Mr Rude. Als je het nog niet gehoord heb, i suggest you go out and buy IT.

8.Er staan ook een aantal samenwerkingen op waaronder de sterke track featuring “we know Why”. met Peetah Morgan. Hoe ben je terecht gekomen bij deze bekende artiest uit de Morgan Heritage familie? Ik ken de Morgan Familie al een aantal jaren vanwege een track die we in het verleden hebben gedaan met Postmen. Ik had ze al een aantal jaar niet gesproken maar ben weer met ze in contact gekomen. Mr Rude had contact met Shane Brown en zo is de link naar Peetah gelegd.

9.Op dit moment heb je een zomerhit met het nummer “Here she Comes”. Hoe kwam je op het idee om dit bekende (oude) nummer in een nieuw jasje te steken? En heb je bewust gekozen om deze track als eerste single van je nieuwe album te releasen? Nee, eigenlijk niet het begon als grap en het verhaal is voor een gedeelte waar. Ik had een stukje lyric en alles viel eigenlijk op de juiste plek. De reden dat we het als eerste single uitbrachten heb ik eigenlijk niet. Het voelde goed en ik kreeg de Blessings van Hall & Oates om de hook te gebruiken dus hebben we het gedaan.

10.Wat kunnen we dit jaar nog gaan verwachten van Maikal X in Nederland? Ga je veel optreden in Nederland en komt er nog een “Genesis tour”? JA, die plannen zijn er. We moeten kijken hoe het loopt. Het plan is wel om voor het eind van het jaar nog een tour te doen langs kleine zalen in NL.

11.Je bent naast je solo carriere ook druk met Jamrock Sound. Je bent MC van de grootste Europese Reggae/ Dancehall feesten. Hoe is het om te werken met de beste dancehall dj’s uit Nederland en om de mensen op jullie feesten helemaal te zien los gaan als jullie draaien? Jamrock is iets waar we met z’n allen keihard aan getrokken hebben om de vibes en de cultuur naar de jeugd te brengen en dat lukt tot nu toe goed. We zijn nu 5 jaar bezig en er is niks mooier dan mensen los zien gaan op muziek. BIG UP ME JAMROCK CREW.

12.Je zit sinds vorig jaar bij de label van Mr. Rude, Rock ’n Vibes. Dit heeft jou als artiest veel goeds gebracht. Zo ben je vorig jaar met Ziggi Recado op tour gegaan en heb je een goede indruk achter gelaten bij de bezoekers in de vele pop podia. Hoe was/ is het om veel samen te werken met de Rock ’N Vibes crew (Mr. Rude, Ziggi recado)? De samenwerking is goed. Met Rude heb ik nieuwe dingen ontdekt en hij heeft me geholpen in me ontwikkeling als soloartiest. Ziggi is family, we zijn een klein label die gericht tewerk gaat BIG UP ROCK ‘N VIBES.

13.Reggae en Dancehall muziek is in Nederland weer erg populair geworden vergeleken met zo’n 5-10 jaar geleden. Hoe komt dat volgens jou? Dat komt omdat de muziek nieuwe vormen aan neemt waardoor je nieuwe generaties aantrekt maar toch je roots behoudt en ook omdat de muziek je raakt, dat is de power of Reggae music.

Ik denk ook dat mensen eerlijke muziek weer waarderen en dat we met Jamrock een enorme bijdragen hebben geleverd vooral onder de jeugd, vanwege radio maar ook mixtapes en de feesten natuurlijk op grote schaal.

14.En wat vind je van de artiesten die op dit moment in Nederland reggae / dancehall muziek maken? Naast Maikal X en Ziggi Recado heb je natuurlijk ook Smiley, Benaissa, Kalibwoy die hard op weg zijn om internationaal bekend te worden. Wat vind je van deze ontwikkeling in de Europese reggae scene?
Dat is de reden dat ik doe wat ik doe. Het gaat niet alleen om mij maar ook om gasten als AmoLab, Rass Motivated, Kali we zijn een kleine gemeenschap dus we poweren elkaar allemaal. Er moet een scene ontstaan en geloof me, we komen er aan.

BIG UP AMOLAB, ZIGGI, SMILEY, KALI, RASS MOTIVATED, CASHINO, AWA RAS, AYYA, BENAISSA, PATZE, JOGGO ga zo maar its all love geloof er komen ook producers aan zoals Smokaholic, R-80, RD-Music, Houston, JETFLY door KIJK uit voor J-MI, een dame! She BAAAAAADDDD

15.Ik wil je bedanken voor dit interview en heb je nog een boodschap voor de reggea fans in Nederland? Stay positive wees dankbaar voor wat je hebt Give thanx to those who bought the album and to those that didn’t i suggest you do its good for your soul. Genesis to the Galaxy


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*