Interview with Ziggi Recado (NL)

(Photo by: radiotangra.com)

1. Ziggi, ik denk dat alle reggae fans jou muziek wel kennen maar wie is Ziggi nou eigenlijk in het normale leven? Ziggi is een vader en een very average en normal guy in het normale leven.. best wel rustig.

2. Je bent geboren in Rotterdam maar bracht je gehele jeugd door op het Antilliaanse eiland St. Eustatius. Kan je hier wat meer over vertellen? Op statia woonde ik met mijn oma en opa.. Ik ben door hun daar grootgebracht en opgevoed en eigenlijk pas toen ik klaar was met de havo (1999) kwam ik weer terug naar Nederland.

3. Tegenwoordig kom je nog regelmatig op het eiland St. Eustatius. Hoe voelt het nou als je daar bent? Dat voelt toch als je thuis neem ik aan? Je bent daar dit jaar nog geweest en je bent erg goed ontvangen.? Wat is Ziggi voor de mensen op St. Eustatius? Het is altijd prettig om daar te zijn.. Ik heb veel familie daar en ken ook bijna heel het eiland.. dus het is 100% thuis en de mensen daar laten me ook zo voelen.. ze zijn trots op wat ik heb bereikt komend van zo’n klein eiland.

4. Laten we bij het begin van je muziek carriere beginnen. In 2006 werd je bekend met je debuut album So Much Reasons? Vanaf dit moment is je leven in een stroom versnelling geraakt. Hoe heb je deze periode ervaren? Gewoon als de manier waarop het hoort.. als je er middenin zit merk je niet hoe snel alles gaat.. alles leek gewoon op een heel normale manier te gaan.

5. Het was niet altijd gemakkelijk geweest om airplay te krijgen op de radio maar het is je uiteindelijk toch goed gelukt. Mede dankzij FunX radio. Wat is je band met FunX en in hoeverre hebben ze jou geholpen om door te breken in de scene? Funx heeft mij toendertijd veel gedraaid en waren zeker 1 van de redenen waarom mensen mij leerden kennen. Ik waardeer dat zeker! Ik heb nog steeds een goede band met ze, ook al zijn ze over de jaren heen veranderd en wordt ik ook niet meer zo gek veel gedraaid daar.

6. Je hebt sinds 2006 zoveel goede tracks uitgebracht. All Obstacles, High Time, Screw Face, So Much Reasons, Blaze It, Cry Murdah, I need to tell you this, Gonna Leave you, Shackles and Chain en zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan want vrijwel elke track die je uit brengt klinkt goed. Waar haal je toch al die inspiratie vandaan om zulke goede tracks te maken? Het leven is mijn grootste inspiratie. Mijn leven en die van anderen die ik ken motiveert mij altijd om te werken. De tracks zelf komen gewoon natuurlijk tot stand.

7. Je bent een rasta, maar wat betekent Rastafari nou eigenlijk voor jou? Rastafari is voor mij een positieve movement. Ik noem mezelf nooit rasta omdat er zoveel verwarring is tegenwoordig omtrent Rasta zijn, want verschillende mensen geloven dat je zus of zo moet zijn of doen om een echte ras te zijn.

8. En wat probeer je andere mensen bij te brengen over het RastaFari geloof? Positive vibes. Ik denk dat het positieve aspect belangrijk is bij reggae omdat het een van de weinige muziek stromingen is met een goede boodschap.

9. Je hebt de afgelopen jaren flink wat optredens gegeven in binnen- en buitenland. Je hebt op alle grote reggae festivals wel opgetreden. Reggae Summerjam, Reggaejam, Reggae Geel, Rototom Sunsplash. Hoe voelt het nou om voor zoveel reggae fans op te treden en welk festival gaf jou het beste gevoel en ervaring? Live optreden is wat ik het liefst doet. Live voel ik me helemaal gelukkig. Ik ben nu wel gewend aan de festivals en grotere podia dus nu geniet ik nog meer als ooit te voren, er is alleen positieve spanning.

10. Op je tweede album In Transit werkte je samen met o.a. Anthony B, Gentleman en Ce’cile. Hoe was de samenwerking met deze grote namen uit de reggae wereld? Great. De artiesten waarmee ik samen heb gewerkt zijn allemaal goede artiesten en goede mensen. Ik kan dan ook geen negatief woord zeggen over een van de artiesten.

11. Met Gentleman heb je in 2007 nog een grote Europese tour gehouden. Dit was zeker een droom die uitkwam? Net 1 jaar druk bezig als artiest en dan zo’n grote reggae tour door Europa. Hoe heb je deze periode ervaren? De tour was heel leuk. Maar vooral een leerzame ervaring om zo lang onderweg te zijn. Ik had nooit over zulke dingen gedroomd dus een droom die uitkwam was het ook niet. Maar wel een grote leerzame ervaring om te zien hoe het eraan toe gaat als je op zo’n grote tour ben en wat er allemaal bij komt kijken.

12. Dan even over je nieuwe EP “Same Difference’’ die Donderdag 25 Maart uitgekomen is. Wat kan je kan over deze EP vertellen? Ik denk dat ik mij muzikaal ben blijven ontwikkelen en dat deze EP weer een stap omhoog is na “In Transit”? Ik denk qua alles; Vocal, Productie, Lyrics. Ik ben heel trots op wat ik inmiddels al bereikt heb en dus ook met deze nieuwe EP.

13. Op de nieuwe EP zijn een paar vette tracks te horen. O.a. het nummer Baddest, wat het eerste single van de EP zal zijn die uitkomt. Wat kan je over deze tune vertellen? Waar gaat het over? Geproduceerd door Curtis Lynch. Crunk hip hop/reggae style productie.. Een wat hardere track dan wat mensen van mij verwachten denk ik.. zeker als single.

14. Verder staan er big tunes als Pretender, Ganja Smoke in the Air op en de sweet songs Wanna Know en de duet song met Marcia Griffiths op. Dit klinkt verfrissend en is toch een andere kant van je vergeleken met je al uitgebrachte nummers op de albums So Much Reasons en In Transit. Is dit wat we van Ziggi Recado kunnen verwachten in de toekomst, nog meer hardere reggae tunes? Ja, wat ik echt belangrijk vind is dat ik mezelf blijf ontwikkelen. Dus ik zal proberen om het nog leuker in elkaar te zetten en het weer naar een ander hoger niveau te brengen. Als ik mezelf niet meer ontwikkel stop ik ermee.

15. Dan even over je naamsverandering Ziggi. Vanaf nu is het geen Ziggi meer maar Ziggi Recado! Waarom Recado? Deze naam klinkt goed maar waarom wil je verder gaan onder die naam en hou je het niet gewoon bij Ziggi? Het was vooral nodig voor de duidelijkheid. Je hebt ziggy marley, ziggy ranking, en dan had je nog zigg(y)i. Mensen gingen altijd vragen over welke Ziggy het ging? Met deze naamsverandering heb ik de ultieme duidelijkheid. Recado komt van mijn echte naam Ricardo Ik heb gewoon de spelling aangepast om er wat artistieks van te maken.

16. Je gaat dit jaar naar Amerika voor een aantal optredens en naar India! Je hebt het dus inmiddels ook internationaal erg goed voor elkaar. Is dit een droom die uitkomt? Ja, internationaal bezig zijn is waar het uiteindelijk om gaat in de reggae scene. Nederland is klein en je bent zo uitgespeeld hier. Ik ben blij dat ik zoveel mensen kan bereiken met mijn muziek dat geeft zo’n goed gevoel.

17. Wat kunnen we dit jaar en in de toekomst nog verwachten van Ziggi Recado? Meer ontwikkeling. Ik werk ondertussen aan een derde album. Tussendoor blijf ik optredens doen, dus je zal nog wel wat van me horen.

18. Dan over je collega reggae artiesten in Nederland. We hebben de laatste jaren niks te klagen over het aantal reggae artiesten uit (Suriname) Nederland? Wat vind je van de ontwikkeling van deze artiesten en dat reggae zo populair is in Nederland ter vergelijking met bvb Jamaica, waar Dancehall echt hot is? Hmm… ik vind het positief. Er zijn een aantal artiesten waarvan ik vind dat ze echt talent hebben om te slagen. Ze moeten zich gewoon nog door ontwikkelen. Je hebt natuurlijk Maikal X die t goed doet. Joggo en Smiley beginnen steeds meer in de internationale markt mee te draaien… Ook zijn er anderen die ook ook druk bezig zijn dus ik neem aan dat het goed is voor de reggae uit Nederland.. Het zal iedereen scherp houden omdat er dan een goede concurrentie is.

18. Heb je nog een boodschap voor de reggae fans in Nederland? Blessed love.. Thanx for the support through the years. i appreciate it to the max!! And check out the new ep Same Difference soon!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*