Irie Vibes Festival – Zat. 4 Juni 2011 (NL) komt met mooie line-up

Eibergen – in het openluchttheater De Maat wordt op 4 juni alweer de vierde editie van reggaefestival Irie Vibes gehouden. Hoewel dit muziekspektakel pas sinds 2008 bestaat, zijn de kinderschoenen ondertussen ingeruild voor volwassen rood-geel-groene-stappers.

‘Het begon, toen we vanuit onze wekelijkse radio-uitzendingen ook live als DJ’s het publiek gingen vermaken. Na enkele edities kwamen er spontaan ook gastzangers langs. Dit bleek een extraatje, die als welkom werd ervaren door ons en het publiek. Eigenlijk is zo het idee ontstaan om er een heus festival van te maken. Bij de eerste opzet hebben we veel steun en inspiratie mogen ontvangen van wijlen Rasta Nico L.Brown’. Aan het woord zijn Mario en Chris, de mannen achter het hele gebeuren. De heren delen één passie en dat is reggaemuziek.

Openluchttheater
Hoewel je met een openluchtconcert weersafhankelijk bent is er een 99,99% doorgagarantie. Het podium is vanzelfsprekend overdekt, maar ook het publiek wordt bij een eventuele regenbui beschermd door een grote parachute die er een semi-overdekte locatie van maakt. Het is mede daarom geweldig dat we over deze unieke plek mogen beschikken. We zitten midden in het centrum en toch kunnen we hier, zonder overlast, een meer dan 10 uur durend feest bouwen’, aldus Chris. Terwijl hij dit vertelt laat hij trots de sms’jes van gerenommeerde artiesten zien die hij vanuit Jamaica krijgt. ‘Wij kennen hen en zij kennen ons’, vult Mario zijn compagnon aan.

Hoe kunnen jullie zulke grote namen naar de Achterhoek halen? De heren hebben er wel een verklaring voor. ‘Vorig jaar kwam Everton Blender voor één concert naar Nederland en dat was voor Irie Vibes. Waarschijnlijk heeft hij op Jamaica verteld hoe leuk hij het heeft gehad, want nadien zijn de contacten met het Caribische gebied alleen maar meer geworden. Reggae is trouwens meer dan muziek. Het is een levenswijze. Je gunt elkaar dingen. De contacten met andere reggaefestivals zijn dan ook vriendschappelijk en niet concurrerend. We bezoeken elkaar en versterken elkanders product. Zo hoort het te zijn in de muziek. Eigenlijk hoort het zo te zijn in het hele leven’, bekrachtigt het duo haar statement.

Het festival biedt echter meer dan alleen muziek. Er is een gezellige markt en een uitgebreide mogelijkheid tot het genieten van culinaire exotische hoogstandjes.

Artiesten
Er is natuurlijk ruimte voor bands uit Nederland. Zo spelen daar Gally and the Dubfactory; Fullany en Soul-Jamaica. Laatstgenoemde heeft een international tintje, want naast de Nederlandse musici zitten er ook Belgische leden in deze Rocksteady/Studio-One formatie. Naast deze klassieke voorloper van de huidige reggae is er met Gally ook een heuse dubband.
De in Rotterdam geboren Surinaamse Rasta Fullany met de Rootz Controlahz band speelt vanuit de Haile Selassie –spirit. Hij wil met zijn muziek een steentje bijdragen aan de wereldvrede. ‘Worldpeace moet eerst bij jezelf beginnen. Dan pas kan je je buren, je broeders en zusters respecteren!’, meent Fullany. Dit alles gaat gepaard met een wervelende show, waarbij niemand stil kan zitten. De surpriseacts, die ook door de Rootz Controlahz worden begeleid, blijven nog een verrassing tot op het moment suprême.

Hoofdacts
Als hoofdacts worden toch vooral Natty King en Kevin Isaacs gezien. Kevin Isaacs is de zoon van de legendarische reggaezanger Gregory Isaacs die vorig jaar plotseling is overleden. Kevin komt exclusief vanuit Jamaica naar Nederland en gaat hier een `Tribute to Gregory Isaacs` brengen. De band Tallawah zal hem hierbij ondersteunen.

Tenslotte is er een optreden van de nu al legendarische Natty King. Natty King werd in 2003 uitgeroepen als beste reggae artiest van Jamaica. Irie Vibes is dan ook erg trots op deze topact. King’s laatste album Born To Be Free is door David Rodigan uitgeroepen als één van de betere Roots & Culture reggae albums. Kortom een festival voor de muziekliefhebber.

Waar: Het Openluchttheater De Maat in het centrum van Eibergen
Wanneer: Zaterdag 4 juni 2011
Toegang vanaf: 14:00 uur
Entree: Aan de kassa € 15,- en in voorverkoop € 12,50. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis toegang.
Website: www.irie-vibes.nl


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*