Jamaicaanse documentaire beleeft Nederlandse DVD release

Amsterdam, 14 februari 2011 – Jamaica for Sale is een aangrijpende documentaire over de schadelijke gevolgen van massa-toerisme voor Jamaica. De film, die nationaal en inter-nationaal veel lof oogstte, is vanaf vandaag op DVD te verkrijgen in de nieuwe webwinkel van Stichting Caribbean Creativity (www.caribbeancreativity.nl).

Het Caribisch gebied is de meest toerisme afhankelijke regio ter wereld. In Jamaica wordt toerisme sinds 1891 steevast gepromoot als dé weg naar modernisering en vooruitgang. Tot nu toe heeft de sector haar beloftes echter niet kunnen waarmaken. Integendeel, Jamaica is een van de armste landen van het Caribisch gebied en heeft een van de grootste schuldenlasten ter wereld. Jamaica for Sale strijdt tegen het idee dat toerisme de reddende engel van het eiland zou zijn en laat de enorme negatieve impact van massatoerisme op het milieu, de economie en de samenleving van Jamaica zien.

Jamaica for Sale is geregisseerd door Esther Figueroa (Vagabond Media) en geproduceerd door Diana McCaulay (Jamaica Environmental Trust). In 84 minuten presenteren zij een fascinerend en meeslepend portet van een industrie in crisis, een die het eiland in rap tempo transformeert tot een groot hotelcomplex. Ze combineren interviews met Jamaicaanse arbeiders, vissers, hoteleigenaren en milieudeskundigen met origineel archiefmateriaal en zeldzame opnames van toerisme gerelateerde (bouw)activiteiten. Jamaica for Sale heeft afgelopen jaar verschillende prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Audience Award op het Africa World Documentary Film Festival, de Bronze Palm Award op het Mexico International Film Festival en de Rising Star Award op het Canada Film Festival.

Stichting Caribbean Creativity, een organisatie die zich inzet voor de bevordering en promotie van Caribische films, steunt het werk van Esther Figueroa en heeft de exclusieve rechten om Jamaica for Sale in Nederland en de rest van de Benelux te distribueren. De DVD is vanaf 14 februari voor 20 euro (geen verzendkosten!) verkrijgbaar in de onlangs gelanceerde webwinkel van Caribbean Creativity. De opbrengsten van de DVD verkoop gaan in zijn geheel naar Independence, het nieuwe documentaireproject van Figueroa over de voor- en nadelen van onafhankelijkheid voor Jamaica.

Jamaica for Sale (2010)
Regisseur: Esther Figueroa
Producent: Diana McCaulay
Taal: Engels (geen ondertiteling)
Duur: 84 minuten
Prijs: €20,00 (geen verzendkosten!)
Te koop op: www.caribbeancreativity.nl online shop
Informatie: Emiel Martens, emiel@caribbeancreativity.nl

Ook binnenkort verkrijgbaar: Why Do Jamaicans Run So Fast? (DVD + Bonus CD)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*