Lenny Keylard geeft optreden op Reggae Fer, Dub Inc. steelt de show

Het Reggae festival seizoen 2011 is officieel geopend! Het eerste outdoor festival voor deze zomer was, op 14 mei, Reggae Fér. Een gemodelijk samenzijn in het mooie Raamsdonkveer. Met Lenny Keylard en als uitsmijter Dub Inc. uit Frankrijk. De zon scheen de hele middag en het beloofde een heerlijk dagje uit te gaan worden voor reggae fans uit heel Nederland die af waren gereisd naar Brabant.

De organisatie had er weer van alles aan gedaan om de Carpool plaats waar het festival elk jaar plaatsvindt in het normaal zo rustige Brabantse dorp om te toveren in een rasta dorp.  Met een grote tent en daarbuiten bankjes en kraampjes konden de bezoekers van het festival zich de hele dag wel vermaken en kon er lekker gerelaxt worden in het heerlijke zonnetje.

In de voormiddag stonden opkomende reggae bandjes als Off Shore, Wahwasda (BE) (winnaar Beneluxe Reggae Contest), Rebel Jam (SU) op het podium en rond etenstijd was het tijd voor Jampara & The Batalion die samen met zijn Burundi Drummers naar het zuiden van het land kwamen.

Met een show van bijna 2 uur gaven Jampara & The Batalion een energieke show weg, en werd hun muziek door het publiek goed opgepakt.

Wat je toch wel kon merken aan de sfeer is dat de meeste bezoekers kwamen voor de laatste twee acts die op het programma stonden, Lenny Keylard en Dub Incorporation uit Frankrijk.

Rond 20.45 stond Lenny op het programma, maar helaas vond de organisatie het nodig om voorafgaand hiervan de plaatselijke carnavalsvereniging nog even het podium op te laten komen. Dit kwam de sfeer in de aanloop naar Lenny Keylard niet ten goede. Ik denk persoonlijk dat er op een reggae festival geen ruimte moet zijn voor nummers die over giraffen gaan en waarbij je dermate veel gedronken moet hebben om hiervan te kunnen genieten. Minpuntje dus.

Uiteindelijk was het toch echt tijd voor de man waar vele ogen op gericht waren, Lenny. Hij kwam samen met een eigen live band (een verzameling van muzikanten uit zijn vriendenkring) en twee backing vocals (met o.a. Leah Rosier, een opkomende reggae artieste uit Amsterdam).

Lenny trad ongeveer 45 minuten op en de sfeer zat er goed in. Vooral de Bob Marley nummers en ‘Baby Get Higher’, de ‘van Velzen’ cover waarmee hij in het programma ‘The Voice of Holland’ faam maakte werden door het publiek goed opgepakt  en werden dan ook uitbundig meegezongen. Het leek of Lenny soms wat onwennig was door alle positieve reacties uit het publiek maar probeerde er toch een leuke show van te maken. Wat ons betreft kan hij positief terug kijken op zijn eerste optreden met live band op een reggae festival want hij heeft het publiek vermaakt en de reacties van de bezoekers waren over het algemeen goed.

Zie hier wat beelden van Lenny live op Reggae Fer

Na Lenny was het tijd voor een reggae band die heel erg populair is in Frankrijk maar voor velen een onbekende in Nederland. De WorldAReggae crew was bezig met een interview met Lenny toen Dub Incorporation begon aan hun optreden en al snel bleek dat dit wel een spektakel zou moeten worden. De bas knalde door het dak en de reggae klanken dreunden denk ik wel door heel Raamsdonkveer..

Na het interview gingen we de tent weer in om naar het optreden te kijken en vanaf dat moment was het een en al genieten. De twee zangers Bouchkour en Komlan samen met hun band speelden een hele strakke, energieke show en lieten de mensen echt genieten. Verstaanbaar was het vanwege de Franse en Arabische taal niet voor de meesten onder ons maar het klonk geweldig. We hebben dan ook maar weinig mensen stil zien staan en het was echt een hele grote verassing voor ons. Filmpjes van het optreden van Dub Incorporation komen er snel aan en die zijn dan ook echt het bekijken waard.

Zie hier beelden van Dub Inc. live op Reggae Fer

Al met al was het een geslaagde Reggae Fér, alweer de derde editie met als grote hoogtepunt, wat ons betreft, het optreden van Dub Inc. De sfeer zat er de hele dag goed in, de tent was goed gevuld ‘s avonds en het weer was over het algemeen ook aangenaam. Dat er ook wat regen gevallen is, dat vergeten we gemakshalve maar even.. Voor een foto impressie kun je onze Flickr Pagina bekijken.

We kijken daarom nu alweer uit naar de 4de editie van Reggae Fér met hopelijk toch weer wat meer grotere namen als op deze editie…


1 Comments on this post

  1. Met alle repsect voor Lenny. Zo jammer om te zien dat ook dit weer geen lang leven beschoren is. Zolang de muziek wordt neergezet vanuit commercieel belang, geld of kijkcijvers krijgt het gewoon niet de kans. Reggae moet je horen zien en vooral voelen voelen en nog eens voelen. Been there done that!…got it.
    One Love,

    Selector85 / Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*