Marley familie verliest rechtzaak tegen Universal Music (NL)

De familie van Bob Marley heeft een rechtzaak verloren over de auteursrechten op verschillende albums die de reggae legende heeft uitgebracht tussen 1973 en 1977. De kantonrechter van Manhatten, Amerika heeft beslist dat Universal Music Group eigenaar is van de auteursrechten op vijf albums van Bob Marley en zij dus recht hebben op alle inkomsten van de verkoop van de albums.

Het gaat om de Marley albums “Catch a Fire”, “Burnin”, “Natty Dread”, “Rastaman Vibrations” en “Exodus”. Op deze albums staan de bekendste nummers van Bob Marley waaronder “Get Up, Stand Up”,”No Woman, No Cry”, “One Love” en “I Shot the Sheriff”. Al deze nummers zijn opgenomen met The Wailers onder de Island Records platenmaatschappij, een dochteronderneming van UMG.

De uitslag is een grote nederlaag voor de weduwe Rita Marley en haar negen kinderen. Ze hadden een claim ingediend van miljoenen Dollars omdat ze vinden dat Universal misbruik maakt van de typische Bob Marley opnamens. Verder beschuldigde Rita Marley Universal van het niet overleggen met het familie bedrijf Fifty-Six Hope Road Music Ltd. over het gebruik van Bob Marley zijn muziek als ringtones en het niet nakomen van eerdere overeengekomen afspraken.

De kantonrechter verklaarde dat Marley zijn opnames gemaakt zijn voor verhuur en vallen onder de U.S. Copyright wet, waarin staat dat UMG eigenaar is van deze nummers.

“In elke overeenkomst staat dat de nummers van Bob Marley absoluut eigendom zijn van Island Records” aldus de rechter.

Het is niet de eerste keer dat de Marley familie in het nieuws komt over rechtszaken die ze aanspannen om zo alle inkomsten te claimen die komen van de verkoop van Bob Marley materiaal. Eerder wilden ze ook al de auteursrechten hebben over t-shirts en alle andere producten waar Bob Marley op te zien is.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*