Nederlandse première van The First Rasta op Rootical Vibrations (NL)

Amsterdam, 12 september 2011 – In samenwerking met Africa in the Picture presenteert Rootical Vibrations op vrijdag 7 oktober de Nederlandse première van The First Rasta, de langverwachte documentaire van Hélène Lee over het leven van Leonard Howell. De voorstelling vindt plaats in filmhuis Het Ketelhuis in Amsterdam en wordt gevolgd door een Q&A met de Franse regisseuse en een Roots Reggae afterparty.

The First Rasta, gebaseerd op Lee’s bekende gelijknamige boek, bevat een fascinerend portret van Leonard Howell (1893-1981), door velen gezien als de oprichter van de Rastafari beweging. De film volgt het pad van deze centrale, maar vaak vergeten figuur in de geschiedenis van de beweging. Met een combinatie van archiefmateriaal en interviews met leden van zijn gemeen-schap, biedt The First Rasta een uniek inkijkje in het leven van de man die niet alleen de eerste Rastafari gemeenschap oprichtte (Pinnacle), maar ook het fundament heeft gelegd voor een van de eerste geglobaliseerde visies op een wereld met liefde, vrede en rechtvaardigheid.

De vertoning van The First Rasta zal worden ingeleid door Hélène Lee zelf, die speciaal voor het evenement vanuit Parijs naar Amsterdam komt. Na afloop zal er ook nog een Q&A met de regisseuse zijn, waarna de avond in de bar van Het Ketelhuis swingend doorgaat met een mix van live acoustics en roots reggae.

Deze vierde editie van Rootical Vibrations wordt wederom georganiseerd door Caribbean Creativity en Each One Teach One en maakt voor de tweede keer deel uit van Africa in the Picture, een jaarlijks festival dat films en filmmakers uit Afrika en de Afrikaanse diaspora in de schijnwerpers zet. Het festival vindt plaats van 5 tot en met 9 oktober in filmhuis Het Ketelhuis te Amsterdam. Kaartjes voor de voorstelling kunnen gereserveerd worden bij Het Ketelhuis (tel: 020-6840090). Voor het complete festivalprogramma, zie: www.africainthepicture.nl.

ROOTICAL VIBRATIONS: RASTA BEGINNINGS
Datum: vrijdag 7 oktober 2011
Tijd: 21.45-02.30 uur
Film: The First Rasta (incl. inleiding en Q&A met regisseuse Hélène Lee!)
Muziek: Roots Reggae afterparty
Locatie: Het Ketelhuis (Westergasterrein), Amsterdam
Prijs: €9 (film), gratis (afterparty)
Reserveringen: 020 6840090 (Het Ketelhuis)
RSVP:  Facebook
Meer info: Emiel Martens 
Websites: www.caribbeancreativity.nl, www.africainthepicture.nl, www.lepremierrasta.com

Caribbean Creativity is een Amsterdamse stichting die zich richt op het promoten van Caribische cinema. Naast het organiseren van Caribische filmevenementen en andere culturele manifestaties in Nederland, is Caribbean Creativity betrokken bij verschillende Caribische filmproducties zoals Kingston Paradise, RasTa: A Soul’s Journey, Holding on to Jah, Jamaica for Sale, Why Do Jamaicans Run So Fast? en Hit Me With Music. Each One Teach One is een Nederlandse Rastafari bewustwordingsgroep die zich heeft toegelegd op het organiseren van educatieve evenementen om de kennis van, het bewustzijn over en het begrip voor Rastafari te vergroten.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*