Reggae Album 'IRIE' van Rico & A.R.T. verschijnt op 18 april

ZWOLLE – Vrijdag verschijnt de eerste single van ‘Irie’, het aanstaande album van Rico & A.R.T.

De video bij het nummer ‘Naaktslak’, door animatietrio Job, Joris & Marieke, is vanaf nu te zien op het Youtube kanaal van Top Notch.  Het nummer verhaalt over de thuisloze situatie waarin voormalig-Opgezwolle rapper Rico belandde na een ‘kutperiode’.

Het langverwachte album ‘Irie’ verschijnt op 18 april bij Top Notch/Fakkelteitgroep. Rico bracht in 2011 samen met producer Kubus het album DMT uit. Ditmaal dook hij maandenlang samen met Fakkelteitgroep-producer A.R.T. in de studio voor een onvervalste reggaeplaat. Dit is echter geen Snoop Lion achtig uitstapje, maar een heuze zoektocht naar zichzelf en een rauw reggae-geluid.

“Het begon toen ik een kutperiode afsloot”, aldus Rico. “Ik moest dat kwijt, maar wilde absoluut geen emo-hiphopplaat maken. Ik zit in ieder geval niet te wachten op huilerige rappers, dus zocht ik samen met A.R.T. naar een vorm waarin ik wel mijn verhaal kwijt kon. ‘Naaktslak’ is het resultaat; een uplifting riddim met een luchtige toon. Hierna ontstonden in vrij korte tijd nog drie liedjes in die richting en wisten we zeker dat we hier een album van moesten maken.”

Toen Doe Maar voorman Henny Vrienten van het project hoorde, kon hij het niet laten zijn bijdrage te leveren. “Ik had de demo’s gehoord en ik dacht: ‘Jezus, wat een lekkere reggae, dat wil ik ook.’ Ik wilde gelijk meedoen en heb geen moment getwijfeld. Dit soort muziek wordt niet gemaakt in Nederland en Rico’s stem en teksten zijn prachtig.”

Vrienten: “Ik hou er van hoe Rico zijn eigen ervaringen, die niet altijd positief zijn, weet om te zetten in een positief liedje. Vooral in combinatie met de slimmigheden die voorbij komen. Ik herken ook veel van hem in mijn eigen werk, als het neerkomt op serieuze dingen op een grappige wijze te vertellen.” Wat begon als een eervol aandeel met enkele typische baslijnen van een paar losse liedjes, werd groter en groter. Inmiddels heeft Henny bijgedragen aan de arrangementen en koortjes op acht van de veertien tracks.

De albumtitel ‘Irie’ heeft een dubbele betekenis. Allereerst is het een verbastering van de artiestennaam ‘Rico’. “Dat werd onder vrienden al snel ‘Ri’ en A.R.T. maakte daar jaren terug al ‘Irie’ van”, zegt Rico. “Toen ik met deze reggaemuziek bezig was, ben ik gaan graven naar de betekenis van het woord. Het is Jamaicaans voor volkomen vrede hebben met jezelf en je zijn. Een groter contrast was er destijds niet mogelijk met hoe ik me voelde. Ik vond dat fascinerend. Tegelijk geloof ik dat je terug krijgt wat je geeft. Als ik die rust en positiviteit uitstraal, hoop ik het ook te mogen ontvangen.”

Naast de gastbijdragen van Henny Vrienten op ‘Irie’ doen Sticks, Maikal X (Postmen), Typhoon, Pieter Both (Beef, Jah6) en de Zwolse vocalist Bert Vrieling mee op de plaat. Velen zullen aanwezig zijn bij de feestelijke album-presentatie op 19 april in Hedon, Zwolle.

Diezelfde dag (19 april) is het ook internationale Record Store Day. Ook Rico & A.R.T. doen dit jaar mee en wel met een exclusieve 7” vinyluitgave van single ‘Naaktslak’, met B-kant ‘Ooit’. Daarnaast staat een tour langs diverse speciaalzaken gepland. Hierover later meer.

Na de video van ‘Naaktslak’ volgen nog twee volledig geanimeerde video’s door Studio Job Joris en Marieke. Houd hiervoor het Youtube kanaal van Top Notch in de gaten, bijvoorbeeld door je te abonneren.

TRACKLIST IRIE
1. Intro Irie
2. Naaktslak
3. Ooit
4. Omega (met Henny Vrienten)
5. Mea Culpa
6. Niet Zeuren
7. Kalm (met Pieter Both)
8. Opa (met Bert Vrieling)
9. Positieve Vibes (met Henny Vrienten)
10. Geld
11. Man en Vrouw
12. Zombie
13. We Komen Terug
14. Je Weet (met Sticks, Typhoon & Maikal X)

Pre-order ‘Irie’ vanaf vandaag op Bol.com

http://youtu.be/q7EyZaHGsoo


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*