Reggae Geel 2011 – Geel, België – Vrijdag 5 & Zaterdag 6 Augustus 2011

Op 6 augustus viert Jamaica zijn onafhankelijkheid.  In België  vieren ze mee tijdens de 33ste editie van Reggae Geel. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus wordt de motto Catch a Vibe @ Reggae Geel opnieuw boven gehaald. Net als in de voorgaande edities trachten ze weer de brug te slaan tussen oud gekend en nieuw talent, tussen ‘overseas’ en ‘homegrown’ en tussen foundation en modern.

De eerste namen voor Reggae Geel, editie 2011, zijn nu reeds bekend:

Op vrijdag 5 augustus gaan we in de Dancehall terug live met Romain Virgo & Gappy Ranks.
In de 18 Inch Corner is Jah Shaka, the king of dub, te gast.

Voor zaterdag 6 augustus hebben voor de Mainstage reeds volgende namen toegezegd : Stepacide, Moon Invaders, Big Youth & Mad Professor, Etana & Chezidek, Morgan Heritage en Luciano.

In de Dancehall is er King Dragon Sound, in de 18 Inch Corner Dubmatix feat. Tippa Irie en in de Skaville Circus: Sugar Charlie feat. Saimn I, Clive Chin.

UPDATE 20 mei: Toegevoegd aan het programma zijn: The Mighty Jah Observer / Blackboard Jungle / OBF Sound feat. Danman & Kenny Knots / Saxon Sound / Iqulah feat. Giddeon Family

Hierbij vind je nog meer achtergrond over de optredende groepen:

Het waren de oude rotten ‘Bob and Marcia’ die veertig jaar geleden ‘Young, Gifted & Black’ zongen, maar het zijn de jonge helden Romain Virgo, Etana en Gappy Ranks die deze omschrijving op het lijf gegoten zit.

Romain Virgo
In 2007 brak Romain Virgo door als de jongste winnaar ooit – hij was toen 17 – van de ‘Digicel Rising Stars Talent Contest’ (zeg maar het Jamaicaanse ‘Idool’). Sindsdien ging zijn carrière enkel maar crescendo met hits als ‘Cyaan Sleep’, ‘Love Doctor’ en ‘Taking You Home’.

Etana
Etana, wat ‘The Strong One’ betekent, heeft haar naam zeker niet gestolen. Wij zijn intussen alvast verslaafd aan haar prachtige stem en kunnen niet meer zonder songs als ‘Free’, ‘Warrior Love’ en ‘Roots’. Etana slaagt er bovendien feilloos in om akoestische folkritmes en neo-soulinvloeden samen te brengen met een rootsreggae cadans.

Gappy Ranks
De Jamaicaanse Dominicaan Gappy Ranks kreeg met zijn hit ‘Heaven in Your Eyes’ heel wat airplay op BBC-radio, meteen zijn doorbraak over de plas. Later volgden met ‘What We Do Is’ en ‘Stinking Rich’ enkele waardige opvolgers.

Stepacide
Stepacide, een jonge band uit Portugal, verdiende zijn plekje op Reggae Geel door het winnen van de European Reggae Contest 2010.

Chezidek
De brug naar de oude rotten zal worden geslagen door artiesten als Gramps & Peetah Morgan (Morgan Heritage), Luciano en Chezidek. Chezidek begon zij carrière in 2002 en brak meteen door met het album ‘Harvest Time’. Hij ontpopte zich intussen tot één van de beste singer-songwriters van zijn generatie die steeds dezelfde positieve boodschap brengt: Love, justice and equality for all humanity…

Luciano
‘The Messenjah’ Luciano behoeft wellicht geen introductie meer. Sinds midden jaren ’90 draait hij al mee aan de top van het reggae-firmament. Hij brengt zijn doordachte lyrics steeds met de nodige energie op het podium, wat zorgt voor een ijzersterke live-reputatie.

Peetah & Gramps Morgan
Na het afhaken van Lukes Morgan gaan Peetah & Gramps Morgan (Morgan Heritage) met hun tweetjes op pad. Hun Europese tournee van 2010 werd algemeen als een groot succes ervaren en het debuutalbum van Gramps Morgan viel al snel in de smaak bij het grote publiek. Ook Peetah had intussen de nodige successen als solo-artiest.

Big Youth
Een echte oude rot uit het vak vinden we terug onder de naam van Big Youth. Big Youth kennen we vooral van zijn werk uit de jaren ’70. Hij liet zich als toaster sterk beïnvloeden door U Roy. Zijn debuut ‘Screaming Target’ wordt nog steeds als een klassieker aanschouwd. Big Youth wordt op Reggae Geel live gemixed door Mad Professor.

Moon Invaders
De Belgische Moon Invaders groeiden intussen uit tot een internationaal erkende skaband. Ze mochten in het verleden onder andere samenwerken met artiesten als Rico Rodrigues, pat Kelly en Doreen Shaffer (Skatalites). Saim-I moet dan weer zowat de meest getalenteerde Belgische MC zijn. Niet verwonderlijk dat hij reeds voor het vijfde jaar op rij op Reggae Geel staat. Na deze editie zal hij met het Skaville Circus ook elk podium op Reggae Geel al eens bestegen hebben. Hij doet dit aan de zijde van Sugar Charlie, veteran DJ.

Later worden nog de nodige Belgische soundsystems bekendgemaakt, maar uiteraard zullen er ook dit jaar weer de nodige internationale soundsystems hun opwachting maken in 18” Corner, Skaville Circus en Bounce Dancehall.

Jah Shaka
Jah Shaka, zijn naam is een versmelting van Jah (God) en Shaka Zulu (Warrior), draait al sinds de jaren ’70 mee aan de top van de Londense Dub-scene. Deze ‘dub-goeroe’ is altijd trouw gebleven aan zijn eigen sound en is een groot voorbeeld en inspirator voor vele hedendaagse dub-soundsystems.

Dubmatix & Tippa Irie
Dubmatix is dan weer de naam van het Canadese eenmansproject dat dub, electro en reggae verwerkt tot een niet te versmaden cocktail. Op Reggae Geel wordt hij bijgestaan door MC van dienst Tippa Irie.

King Dragon Sound
Het legendarische Franse King Dragon Sound, van selector Lord Zeljko, was het eerste soundsystem op het Europese vasteland dat er in slaagde een mooie collectie dubplates van Jamaicaanse artiesten bij elkaar te verzamelen. Foundation dancehall tunes verzekerd dus.

Clive Chin
Ook Clive Chin, de legendarische Chinees-Jamaicaanse producer, beschikt over zo’n diepe platenbak vol met oude pareltjes, zei het dat hij vooral ska, rocksteady en early- reggae klassiekers zal brengen.

Verder vind je op Reggae Geel: Dub Poetry, Jamaican Art, Nyabinghi workshops, kinderanimatie, film, exotic foods, …

“Catch a vibe @ Reggae Geel” op 5 en 6 augustus.

Vrijdag vanaf 18.00, zaterdag vanaf 13.00, op de terreinen aan de Zandstraat in Geel.

Meer informatie vind je natuurlijk op www.reggaegeel.com

http://www.youtube.com/watch?v=fn6TGSWsuhI


3 Comments on this post

  1. big up for reggae geel organisatie……

    lucky girl / Reply
  2. de max! goe bezig gasten

    dubhead / Reply
  3. wie nu nog niet overtuigd is, kan beter thuisblijve!

    imBrock / Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*