Reggae Geel: Het complete programma (NL)

DUTCH LANGUAGE

Op 6 augustus viert Jamaica zijn onafhankelijkheid: een mooie dag om hier in België mee te feesten op het 33ste Reggae Geel festival op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus 2011.

 

Reggae Geel geeft zoals vanouds een overzicht van wat er in Jamaica leeft. Oude rotten als Big Youth en Linton Kwesi Johnson worden afgewisseld met jong talent zoals de Jamaicaanse idool-winnaar Romain Virgo en de nachtegaal Etana. De harde dancehall van Assassin en General Degree kan je doorspoelen met de conscious lyrics en roots-music van Luciano en Iqulah. Wil je nog wat verder terug in de tijd dan heeft de Skaville Circus je wellicht wat te bieden met pioniers zoals Clive Chin en Sugar Charlie. Wil je liever een harde basnoot kraken dan kan dat in de 18” Corner met o.a. levende legende Jah Shaka of The Mighty Jah Observer.

 

CATCH A VIBE @ REGGAE GEEL!

Op vrijdag 5 augustus wordt in de Dancehall en de 18” Corner het startschot gegeven met een selectie Belgische en internationale soundsystems en artiesten.

THE BOUNCE DANCEHALL VRIJDAG
In de Bounce Dancehall geven we naar jaarlijkse traditie de kans aan jong talent om het festival te openen. De winnaars van de Vi.be contest zijn als eerste aan zet,. Meedoen kan nog tot 27 juni via http://vi.be.. Het Nederlandse Herb-A-Lize It soundsystem zal de tent helemaal onder stoom brengen ter opwarming voor de jonge talenten Romain Virgo en Gappy Ranks (beiden met live-band).  Romain Virgo brak in 2007 door als de jongste winnaar ooit – hij was toen 17 – van de ‘Digicel Rising Stars Talent Contest’ (zeg maar het Jamaicaanse ‘Idool’). De Jamaicaanse Dominicaan Gappy Ranks kreeg met zijn hit ‘Heaven in Your Eyes’ heel wat airplay op BBC-radio, meteen zijn doorbraak over de plas. General Degree is één brok lillende dancehall cultuur. Dat hij al 20 jaar standhoudt in de top van de hectische dancehallwereld spreekt voor zich. De ingrediënten voor goede dancehall zijn prominent aanwezig: humor, een scherpe tong en een uitzinnige delivery. De volgende artiest on stage is Assassin aka Agent Sasco. Hij is volgens Sean Paul de volgende die de dancehall naar een hoger niveau zal tillen, om zo in Sean Pauls en Beenie Man’s voetsporen te treden. Wat hem apart zet van vele van zijn tijdgenoten is dat zijn ambacht nog echt geworteld is in de traditionele dancehall van Jamaica en hij dus niet op halfbakken wijze Hip Hop of Rn’B tracht op te vrijen. Assassin is een combinatie van de energie van Elephant Man, de flow van Capleton en de rauwheid van Buju Banton. Afsluiten in de dancehall doet Tony Matterhorn. Mr Fullyloaded, zo genoemd naar de ravage die hij onder zijn rivalen aanricht, was vroeger samen met Babyface de gouden tandem van King Addies. Heden ten dage wordt hij gevreesd als clash dj en staat hij ook nog eens gekend als een top jugglin’ act.

THE 18” CORNER VRIJDAG
In de 18” Corner worden we op vrijdag opgewarmd door Kingstep, één van de Belgische Dubsoundsystems dat het gat met rest van Europa in marstempo aan het dicht rijden is. Ze krijgen hulp van Terry Gad, de MC van het Londense ‘Trinity  Soundsystem’ en één van de meest begenadigde dansers van het genre. Een ‘old time roots’ selectie kunnen we verwachten van het legendarische The Mighty Jah Observer. Zij draaien al sinds 1978 mee in de Londense Soundsystemscene en zijn vaste waarde op het Notting Hill Carnival (dat jaarlijks door 1 miljoen mensen wordt bezocht). Eén van de laatste kansen om hen aan het werk te kunnen zien, want ze houden er naar eigen zeggen na dit jaar mee op. Met Blackboard Jungle zakt de Franse Dub Artillerie af naar het festival.

Na een gesmaakte passage op Reggae Geel 2010 zijn ze dit jaar terug, en wel met hun eigen 30 kilowatt custom build soundsystem. Dit jaar worden ze MC-gewijs bijgestaan door Jah Marnyah (goed nieuw talent uit Londen) en Ranking Joe (de veteraan die de fakkel van U Roy over nam).

Zij warmen op voor en lenen hun soundsystem uit aan de headliner voor vrijdagavond: Jah Shaka. Zijn naam is een versmelting van Jah (God) en Shaka Zulu (Warrior) en net als Jah Observer draait hij al sinds de jaren ’70 mee aan de top van de Londense Dub-scene. Deze ‘dub-goeroe’ is altijd trouw gebleven aan zijn eigen sound en is een groot voorbeeld en inspirator voor vele hedendaagse dub-soundsystems.

Op zaterdag 6 augustus schakelen we een tandje hoger. Naast de Bounce Dancehall en de 18” Corner zullen nu ook de Mainstage en de Skaville Circus onder stoom gezet worden.

MAINSTAGE ZATERDAG
Op het Mainstage openen we met Dub à la Pub: de winnaars van de Rototom Reggae Contest – een Europese wedstrijd voor bands. Belgisch talent is aan zet met de Moon Invaders. Zij groeiden intussen uit tot een internationaal erkende skaband. Ze mochten in het verleden onder andere samenwerken met artiesten als Rico Rodrigues, Pat Kelly en Doreen Shaffer (Skatalites).

Nadien gaan we iets meer de mystieke toer op met Iqulah, wat staat voor: Integrity, Quality, Unity & Love for Africa as a Home. Iqulah krijgt wel vaker de titel ‘The High Priest of Reggae’ opgeplakt. Etana, wat ‘The Strong One’ betekent, heeft haar naam zeker niet gestolen. Wij zijn intussen alvast verslaafd aan haar prachtige stem en kunnen niet meer zonder songs als ‘Free’, ‘Warrior Love’ en ‘Roots’. Etana treedt aan met de Dub Akom Band, die ook Chezidek zal backen.

Chezidek begon zijn carrière in 2002 en brak meteen door met het album ‘Harvest Time’. Hij ontpopte zich intussen tot één van de beste singer-songwriters van zijn generatie en brengt steeds dezelfde positeve boodschap: Love, justice and equality for all humanity…

De volgende act wordt zeker een van de hoogtepunten van deze editie: Big Youth Meets Mad Professor in Dub feat. The Upsetters. Big Youth kennen we vooral van zijn werk uit de jaren ’70. Hij liet zich als toaster sterk beïnvloeden door U Roy. Zijn debuut ‘Screaming Target’ wordt nog steeds als een klassieker aanschouwd. Mad Professor behoeft wellicht geen introductie meer. Hij werkte als producer niet enkel met een lange lijst reggae-grootheden zoals Jah Shaka, Lee “Scratch” Perry, UB40 en Horace Andy, maar ook buiten de reggae is hij een gegeerd iemand. Onder andere The Orb, KLF, Jamiroquai en The Beastie Boys deden een beroep op zijn talent. The Upsetters zijn de huidige backing band van Lee Perry himself.

Nadien terug wat jonger talent, hoewel, ook zij draaien al een tijdje mee in het circuit en concerteerden reeds op grote festivals zoals Rock Werchter en Lowlands Nederland: Morgan’s Heritage Peetah & Gramps. Na het afhaken van Lukes Morgan gingen Peetah & Gramps Morgan met hun tweetjes op pad. Hun Europese tournee van 2010 werd algemeen als een groot succes ervaren en het debuutalbum van Gramps Morgan viel al snel in de smaak bij het grote publiek. Ook Peetah had intussen de nodige successen als solo-artiest.

Linton Kwesi Johnson is dan weer een echte oude rot in het vak en mag de vader van de dubpoëtrie genoemd worden. ‘Dread, Beat & Blood’, ‘Forces of Victory’, ‘Bass Culture’ en ‘LKJ in Dub’ zijn essentiële elpees waarvan hij er wereldwijd 2 miljoen verkocht . Linton Kwesi Johnson wordt gebacked door de Dennis Bovell Dub Band.

Afsluiten op Mainstage doet Luciano. ‘The Messenjah’ draait al sinds midden jaren ’90 mee aan de top van het reggae-firmament. Hij brengt zijn doordachte lyrics steeds met de nodige energie op het podium, wat zorgt voor een ijzersterke live-reputatie.

THE BOUNCE DANCEHALL ZATERDAG
In de Bounce Dancehall wordt op zaterdag weer heel wat aandacht geschonken aan de rijke Belgische Soundsytem-scene. Naast 2 MC-winners vanuit de Vi.be contest spelen Jahwed Sound, Heartbeat Movement, Silverbullet Sound en Mystic Breeze Collective ten dans. Later op de avond komen achtereenvolgens het legendarische Franse King Dragon Sound, van selector Lord Zeljko, het al even legendarische Saxon Sound, broedplaats van talenten zoals Tippa Irie, Maxi Priest en Papa Levi (die er op Reggae Geel ook bij zal zijn), en de legende in wording uit Duitsland: Supasonic aan bod.

Dit jaar is er ook opnieuw ‘a late night show’ met Protoje, Pressure & Don Corleon in de hoofdrollen.

Pressure is afkomstig van de Virgin Islands, blijkbaar vruchtbare grond voor reggae, hij was de revelatie van 2006. Pressure Buss Pipe, zoals we hem voluit moeten noemen, is gezegend met een lekkere stem en heeft het talent om een verhaaltje af te leveren binnen de drie minuten. De rest is geschiedenis. Protoje is nieuw talent en hij vaart onder de vlag: “Free the people with art”. Alvast uniek is dat hij zich niet vasthaakt aan elk hit-riddim van de vele producers op Jamaica, maar zijn eigen weg baant. De gemene deler is Don Corleon, hun beider producer en de koning Midas van de afgelopen jaren. Hij is verantwoordelijk voor een verbazingwekkende lijst van hits, waaronder Elphantman’s “Pon di river, Pon di bank” en “Longin for” van Jah Cure. Met elpees voor Sizzla, Sean Paul, Gentleman en Rihanna bewees hij ook grote projecten aan te kunnen.

THE 18” CORNER VRIJDAG
In de 18” Corner worden we net als op vrijdag opgewarmd door Kingstep Ls. Terry Gad.

Wanneer de jongens op Mainstage even pauze nemen laten we in de 18” Corner niemand minder dan Dubmatix & Tippa Irie aan de slag. Dubmatix is de naam van het Canadese eenmansproject dat dub, electro en reggae verwerkt tot een niet te versmaden cocktail. Tippa Irie is een Londense zanger/DJ die we kennen van zijn hit uit 1986 “Hello Darling”. Voordien draaide hij al enkele jaren mee als MC op Saxon Sound.

De laatste act in ‘het bos’ voor deze editie is het Franse OBF, voluit Original Bass Foundation. Zij houden maandelijks residentie in de Dub Quake nachten in Genève. Op relatief korte tijd heeft dit soundsystem / producersteam zich van een solide reputatie voorzien en zich in de harten van de dubliefhebbers geboord, weerhaken incluis. Het zal hun energieke en compromisloze selectie zijn, die laveert tussen UK-steppers en avantgarde dub voor de nieuwe tijden, die het hem doet. Assistentie krijgen ze in de gedaante van Shanti D en Kenny Knots.

THE SKAVILLE CIRCUS
De Skaville Circus, op enkele jaren uitgegroeid tot een vaste waarde op Reggae Geel, levert opnieuw een mix tussen poetry, interviews en soundsystemsets. De beminnelijke David Katz is voor de tweede keer van de partij om enkele van onze artiesten op de rooster te leggen. Yasus Afari is de dubpoet van dienst. Met muzikale spars als Black Uhuru, Tony Rebel en Freddie McGregor tourde hij langs de grote wereldpodia, maar hij geeft ook “spoken word” performances op meer literaire plaatsen en universiteiten. Later komen The Rocksteady Ratpack, een Antwerps Ska, Rocksteady en early reggae soundsystem en Clive Chin aan bod. Chin heeft een box met ska, rocksteady en early reggae zo diep als de Chinese zee en zo lang als de afstand Jamaica- China. Zelden worden geschiedenis-lessen zo leuk. De laatste noten in deze feesttent worden, ‘Friendly Fire’ gewijs, gespeeld door Wassie One Ls. Sugar Charlie & Saimn-I. Een uitgelezen kans om kennis te maken met het fenomeen van de ‘one man – year to year sound’ : Wassie One. Hij zal naar een hoger niveau getild worden door de Belgische rots in de branding en hofleverancier voor exotisch feestgedruis Sugar Charlie. Saim-I moet dan weer zowat de meest getalenteerde Belgische MC zijn. Niet verwonderlijk dat hij reeds voor het vijfde jaar op rij op Reggae Geel staat.

Verder ook op Reggae Geel: Dub Poetry, Jamaican Art, Nyabinghi workshops, kinderanimatie, film, exotic foods,… en ergens te velde loopt er een heuse Ska-fanfare rond: The Skamanians.

In bijlage vind je uitgebreidere info over alle artiesten die op Reggae Geel 2011 zullen aantreden.

 

“Catch a vibe @ Reggae Geel” op 5 en 6 augustus.

Vrijdag vanaf 18.00, zaterdag vanaf 13.00, op de terreinen aan de Zandstraat in Geel.

 

VVK: Vrijdag € 15 / Zaterdag € 20 / Weekendticket € 30 via www.reggaegeel.com

Kassa: Vrijdag € 25 / Zaterdag € 30 / Weekendticket € 40

Buy Ticket


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*