Reggae Geel 2012 Tops Itself with great line up!

[DUTCH] De affiche van Reggae Geel 2012, dat op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus plaats vindt in de Belse Bossen te Geel, is compleet! Bovenop het uitgelezen aanbod aan wereldsterren, levende legendes en aanstormend talent dat we eerder al aankondigden, trakteren we ons publiek nog een keer op een vat Artiesten met grote A! Zo duikt Reggae Geel 2012 niet enkel de geschiedenis van Reggae in, maar presenteren we U ook het beste en het scherpste aan wat de wereld van Reggae dezer dagen te bieden heeft.

Op zaterdag 4 augustus steken ze het vuur aan de lont van onze Mainstage met niemand minder dan Tiken Jah Fakoly! Dit Ivoriaanse fenomeen behoort tot de absolute wereldtop in het genre en zal met vuurwerk de Mainstage van Reggae Geel 2012 afsluiten! Tiken Jah Fakoly strooit zijn visie als zwavelzuur over het establishment heen en mikt zijn teksten met de precisie van een scherpschutter in je geweten. Zijn ritmes beleef je met je hele lichaam. Er bestaat geen twijfel over: Tiken Jah Fakoly is een muzikaal revolutionair pur sang!  En niet te vergeten: hij is Afrika’s Number One Reggae Superstar.

Na meer dan 20 jaar afwezigheid op de Europese podia brengt Reggae Geel 2012 Johnny Osbourne naar België! Johnny Osbourne is een gevierd en onovertroffen veteraan van de Dancehall. Een snelle luistersessie van zijn grootste hits doet je meteen beseffen dat hij de concurrentie met de grote Amerikaanse soulzangers doorstaat. Zijn grootste triomf is zonder twijfel het album “Truths & Rights”, waarvan de gelijknamige single in je oor blijf haken als een vishengel.

John Holt heeft zoveel klassiekers op zijn naam staan, dat hij gerust de peetvader van de Reggae genoemd kan worden. Dit rastalent ging in de jaren ’60 op talentenjachten de strijd aan met die andere legende, Jimmy Cliff. Als voorman van “The Paragons” reeg hij de hits aan elkaar tot een fonkelend diamanten snoer. Hun “The Tide Is High” was muzikaal goud en werd helemaal populair in de versie van Blondie. Zijn bekendste hit “Police in Helicopter” grift zich in je geheugen en sleurt je naar hogere sferen waarvan je het bestaan niet vermoedde. John Holt brengt een selectie uit zijn magnifieke oeuvre op Reggae Geel 2012. Er bestaat geen twijfel over, het wordt onvergetelijk.

John Holt en Johnny Osbourne worden begeleid door The Lloyd Parkes & We The People Band.

Al eerder bevestigd voor de Mainstage van Reggae Geel 2012 waren : Alborosie, Tanya Stephens, Bob Andy, The Mighty Diamonds, Pablo Moses, Linval Thompson en Sunrockers!

In de Bounce Dancehall zal de temperatuur verschroeiend zijn. Nog meer dan vorige jaren zet de organisatie van het Festival in 2012 in op een artillerievuur aan live-optredens.

Het dak gaat er af met Shabba Ranks! Deze Loverman deed wat weinig andere Dancehallartiesten voor mekaar kregen: binnenbreken in de mainstream-hitlijsten. Hij werd niet enkel binnengehaald door de grote poort. Hij kraakte de grote poort in stukken, bouwde er een micro van en speelde de concurrentie naar huis. Zijn hitsingle “Mr. Loverman” is voor velen onder ons nog steeds een onmiskenbaar deel van de soundtrack van de jaren ’90. Of krijgt u dat zwoele koekje nog uit uw systeem? Shabba is Reggae 2.0: rauwer dan de straten van Trenchtown en heter dan een zomerdag in Kingston.

Cham, vroeger beter bekend onder zijn naam BabyCham, zette in februari de Antwerpse Petrol Club nog ondersteboven met een show die de weerkaarten in de war bracht. Het aanwezige publiek was naar verluidt ongedeerd, maar de Schelde stond wel op koken. Of wat dacht u van het ijzersterke “Ghetto Story”, dat strakke en bijtende relaas van het gettoleven dat door de stedelijke jeugd meteen als volkslied werd opgepikt. Zelfs de hedendaagse Grand Dame of Soul, Alicia Keys, drukte hem aan de bevallige borst en bracht een remix uit van Cham’s grootste hit. Zijn album “Wow…The Story” werd zo de hemel ingeprezen dat de luchtvaart alarm sloeg.

Als Reggae een Walk of Fame had, stond de naam Peter Metro in het beton gebeiteld als een van de pioniers van het Dancehallgenre. Met zijn Metro Media Sound System maakte hij in het begin van de jaren ’80 furore in Jamaica, Groot Brittannië en ver daarbuiten. Zijn eigenzinnige aanpak leverde hem in 1982 de titel van Best Dancehall Artist op. Zijn trofeekast kreeg in 1990 te kampen met plaatsgebrek toen hij ook nog eens de hoofdvogel afschoot met de prijs voor DJ Of The Decade.

Op Reggae Geel 2012 neemt Peter Metro samen met zijn jongere broer Squiddly Ranking het publiek mee op een trip naar de pioniersjaren en terug. Squiddly Ranking startte zijn Dj-carrière begin de jaren ’80 in de Black Ark Sound in Kingston, Jamaica. Met Stone Love en Gemini stond hij achter de draaitafels op elk denkbaar continent en bouwde hij een reputatie op waar menig artiest zijn stembanden voor zou geven. Zijn “Nah Work In A Bad Boy Posse” schoot naar de top van de hitlijsten, wat zijn status van artiest enkel bevestigde.

Voor de opzwepende beats zorgen 5 gerenommeerde Belgische soundsystems. Cromanty Sound, jonge wolven uit de westhoek, Ivory Sound uit Brussel, Uphill Sound en onze eigenste Bong Productions leggen de dansvloer het vuur aan de schenen. Civalizee Foundation is ook van de partij. Deze ongekroonde Kings en Queens van de dancehall wonnen verschillende internationale Soundclashes en bewijzen al dertien jaar lang dat België in de Sound System scène tot de absolute top behoort. Wat wij bedoelen met absolute top? Civalizee Foundation legt de zweep op hun draaitafels met de voeten in de eeuwige sneeuw. Dát bedoelen wij met absolute top.

Al eerder bevestigd voor de  Bounce Dancehall: Mr. Vegas, Downbeat, Uman en Robbo Ranx!

In Het Skaville Circus brengt Reggae Geel op vrijdag 3 augustus een eresaluut aan de wieg van de Reggae. Flashback: op Brentford Road 13 giet Clement “Coxsone” Dodd  Ska en Rocksteady in hun definitieve mal. De combinatie van gevaarlijk rammelende baslijnen, gouden melodieën en hemelse zang leverde Coxsone Dodd een plaats op in het pantheon van de Reggae. Zijn riddims zullen tot in de eeuwigheid  gerecycleerd worden en zijn bestand tegen enige vorm van sleet. Daarom brengt Reggae Geel 2012 een Tribute to Studio 1  op de planken. De soldaten van dienst zijn Winston Francis, Alpheus, Jim Brown, Lone Ranger en Carlton Livingston. Achter de knoppen van deze Studio 1 Tribute staat Frankrijks Fijnste: Soul Stereo Soundsystem.

Op zaterdag 4 augustus wordt het pas écht zwoel in de Skaville Circus. Met Tiny T en Tommy Far East halen ze 2 kleppers naar Reggae Geel 2012. Bij Tiny T was de paplepel half gevuld met moedermelk. De andere helft was een bruisende liefde voor muziek. Hij boetseert tijdloze classics en moderne interpretaties tot een dansbaar schouwspel waar geen mens bij stil blijft staan!

Tommy ‘Rock a Shocka’ Far East is Japans numero uno Ska Selector. Altijd een beetje losgeslagen, vol energie en met een wicked selection. Zijn succesvolle carrière bracht hem niet enkel lof op in het land van de rijzende zon. Ook grote delen van de VS, Europa en Mexico gingen reeds voor de bijl!

Al eerder bevestigd voor het Skaville Circus: Earl Gateshead, Mr Fried G, David Katz en Bless The Mic feat. Jah Free Amos, Elli, Erik Judah, King Flashman & Nyabinghi.

In de 18” Corner gaat het op zaterdag 4 augustus dreunen!

King Jammy’s a.k.a. Lloyd James mag zonder overdrijven een levende legende genoemd worden. King Jammy’s heette nog gewoon Prince Jammy’s toen hij als ingenieur werkte voor King Tubby, de uitvinder van de Dub. Na diens overlijden groeide de prins op tot koning en schreef hij als King Jammy’s een essentieel en omvangrijk hoofdstuk van de Reggaegeschiedenis. In 1985 zorgt hij voor een revolutie in het genre door voor het eerst een lillende lap digitale Reggae op de wereld los te laten. Dit stukje levende geschiedenis blaast je zo naar de toekomst.

Versterking krijgt hij van Ionyouth. Ionyouth groeide na haar ontstaan in 1999 al snel uit tot een gevestigde waarde in de Belgische Dubscène. Hun zelfgebouwde geluidssysteem, een imposante berg speakers en subwoofers, is een windmachine die de meest dreigende donderwolken huilend naar hun moeder doen waaien. Glashelder geluid, een doortastende selectie en positive vibes!

Al eerder bevestigd voor de 18” Corner: King Alpha, Jah Voice en Word Sound & Power!

Naast al dat muzikale geweld kan ons publiek genieten van al het moois dat Reggae Geel te bieden heeft.  De Reggae Market biedt de bezoeker het beste van wat de continenten te bieden hebben. Deze wervelende bazaar is steeds een trekpleister waar je de tijd uit het oog verliest.
Ook de kleinsten onder ons kunnen terecht op Reggae Geel. Onze kinderanimatie is weer van de partij op zaterdag 4 augustus. Een rustig namiddagje genieten voor de ouders, een namiddag ravotten voor het kroost. Wat wil een mens nog meer?
De Skamanians is niets minder dan een Ska-Fanfare die op zaterdag een ongeëvenaard feestje over de hele Reggae Geel 2012-festivalsite blaast. Ze duiken op waar je het niet verwacht, toveren een glimlach op je gezicht en bouwen een dansvloer waar je bij staat.
Onze Bless The Mic– programmatie in de Skaville Circus op zaterdag 4 augustus, brengt hedendaagse poëzie naar het festivalterrein. Niet te missen!

Reggae Geel zou Reggae Geel niet zijn zonder een flinke streep Jamaicaanse Kunst! Te bewonderen op het festivalterrein!
Voor de muzikanten (en niet-muzikanten) onder ons is er nog de Nyabinghi-workshop op zaterdag, waar je de Jamaicaanse ritmes onder de knie leert te krijgen.

Reggae Geel 2012 wordt een editie om nooit nog te vergeten. Met zijn 30.000 bezoekers en zijn uitgekiende programmatie, is het uniek in zijn soort. Die naam maken we ook dit jaar weer waar.

Tot op 3 en 4 augustus!

“Catch a vibe @ Reggae Geel” op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus.
Vrijdag vanaf 18.00 u. , zaterdag vanaf 13.00 u. , op de terreinen aan de Zandstraat in Geel. 

Meer info vindt je op de vernieuwde website www.reggaegeel.com

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*