Bob Marley & Voetbal, onlosmakelijk verbonden

[DUTCH]
Het houdt niet op de laatste tijd lijkt het wel, Bob Marley is hot. Na de recent in de bioscoop verschenen Documentaire is er nu een boek, of eigenlijk meer een blad, ‘Hard Gras’ verschenen op 23 juni over Bob Marley de voetballer. De laatste editie van Hardgras, nummer 84 is volledig gewijd aan Bob Marley’s passie voor voetbal. Geschreven door Wiep Idzenga, 128 pagina’s vol anekdotes en verhalen over Bob en zijn passie voor voetbal. Het boek is vooralsnog alleen in het Nederlands verschenen, Wel heeft Wiep laten weten op zoek te zijn naar uitgevers in het buitenland.

Recent heeft Wiep interviews gegeven over het boek in de show van Giel Beelen en op Radio 1 Sportzomer . Zeker het beluisteren waard.

Hard Gras – Nummer 84 is, onder andere, te koop op de site van VI

‘Hard Gras’ is een literair voetbaltijdschrift dat is opgericht door Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk. Het blad is, zoals ze zelf op hun website vermelden “Voor mensen die ervan houden zich terug te trekken in een hoekje om zich over te geven aan tekst.” Echte liefhebbers dus…

Maak kans op het exemplaar dat wij mogen verloten van deze uitgave van ‘Hard Gras’ door de volgende vraag te beantwoorden:
Hoe heet het nummer dat Bob Marley heeft geschreven dat ook over Voetbal gaat? Stuur je antwoord voor 10 juli naar info@worldareggae.com.

Wiep Idzenga ‘Van bedrijfseconoom tot sportjournalist. Stapte  in 2002 zomaar ineens uit de jungle van het zakenleven, kocht een motor en ging rijden. Schreef voor motorblad. Deed weer iets later rugzak om en trok de wereld door op zoek naar verhalen over voetbal. Zelf schrijft Wiep die neiging tot romantiseren toe aan een verbod van thuis: hij mocht niet op een club. De Maradona van China en andere landen is zijn eerste boek,’ schreef Henk Spaan in Hard Gras.
Dat laatste is absoluut waar, het andere ligt wat genuanceerder. Feit is dat ik in het boek De Maradona van China en andere landen drie grote passies (reizen, schrijven en sport) gecombineerd heb en dat ik dat voorlopig wil blijven doen.

Een fragment:
‘Wat zou Bob trots geweest zijn,’ zegt Howard McIntosh van de Jamaicaanse voetbalbond. Hij was in 1976 een jongetje van twaalf toen hij Marley voor het eerst zag op het voetbalveld van Constant Springfield, waar Boys’ Town het in de hoogste divisie opnam tegen Golden Aces. McIntosh zat vlak achter Marley op de tribune en was onder de indruk van de enorme waterpijp die Marley in de brand stak. Even later hield de zanger op het veld met zijn vriend en international Devon ‘Roots’ Lewis en andere spelers van Boys’ Town de bal hoog tijdens de warming-up. ‘Niemand kon zomaar het veld op, hij wel. Bob was Bob.’ 

[ENGLISH] Recently Dutch writer ‘Wiep Idzenga’ released a ‘book’ full of stories about Bob Marley, the soccer player. Next to his music Bob loved to play soccer. Wiep Idzenga did his research and collected all the stories in Dutch Soccer magazine “Hard Gras’. The book isn’t available in English.. yet… according to Wiep. So if there are any foreign publishers that feel like publishing the book in Other languages, please contact Worldareggae.com. A dutch copy of the book can be purchased at the ‘Voetbal Internatinal Website.

© Picture: An outtake of a picture Wiep Idzenga took at the Bob Marley Museum on 56 Hope Road, Kingston, JA.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*